Nyt museum under jorden
Jorden under Den Gamle By i Aarhus er ikke for nybegyndere. Det mere end 30 mand store byggeteam får derfor brug for alle tidligere erfaringer når spunsjern og betonpæle skal ned, som det sker lige nu
Forberedelserne til de underjordiske lokaler, der kommer til at rumme et helt nyt museum, består lige nu i at grave jord af, nedbringe spunsjern og betonpæle til fundering samt at støbe selve "kassen", hvor Aarhus Story skal åbne i byens kulturår 2017.
Aarhus Story bliver rygraden i Den Gamle Bys store fortælling om livet i Aarhus og Danmark. Udstillingen på 800 kvm skal ligge under jorden i den sidste etape af Den Gamle Bys 1974-kvarter.
Men først til byggepladsen:
Netop nu sættes spunsjern i og fra cirka 24. februar og 10 uger frem sættes betonpæle.
Svær jord at arbejde med
Bygningschef og arkitekt Niels Meyer fra Den Gamle By siger:
- Vi har været i tvivl om flere ting, fordi vi vidste, hvor vanskelig jorden er at arbejde med. Heldigvis har MT Højgaard hele værktøjskassen i brug, siger Niels Meyer til Licitationen - byggeriets Dagblad.
Han understreger at projektet bliver virkeliggjort under jorden, fordi man nu har meget lidt plads at bygge på.
- For otte år siden fik vi via en ny lokalplan mulighed for at udvide Den Gamle By, men nu er der ikke meget plads tilbage. Og vi vil gerne bruge pladsen over det kommende museum til historiske bygninger, som jo er varemærket, siger Niels Meyer.
Den Gamle By får bygherrerådgivning fra Rambøll og to ingeniører, og frem mod åbningen bliver der travlt.
- For at noget kan blive godt, skal vi lige igennem nogle måneder med byggeplads, gravkøer og nedlukninger af nogle af de eksisterende udstillinger. Og desværre lidt larm og ballade i byggeperioden, siger museumsdirektør Thomas Bloch Ravn.
Sidste etape af bykvarter
Aarhus Story er en underjordisk fortælling, der vil blive placeret på den vestlige side af Den Gamle Bys Sønderbrogade.
Her opføres den sidste etape af det moderne bykvarter. Bruttoarealet på grunden er cirka 800 kvm som følge af en lille udvidelse.
- Vi har bygget på en utrolig vanskelig jordbund, som kræver, at vi funderer med pæle i op til 25 meter. Vi vidste det godt i forvejen, men det er langt ned i jorden for at sømme et lille hus fast, men der er ingen vej uden om, siger arkitekt Niels Meyer, som ikke uden en vis stolthed fortæller, at Den Gamle By gennem årene har udviklet sig til en mellemstor byggevirksomhed med 30 håndværkere plus projekteringsafdeling og teknisk afdeling.