23948sdkhjf

Fyrtårne for kampsport og atletik

Arkitekter tænker alternativt med to nye sportsbyggerier på Fyn og Sjælland. Ambitiøst idrætsprojekt i Kalundborg vil koste i alt 45 mio. kroner
Lokale- og Anlægsfonden har bevilget 12 mio. kroner til et kommende såkaldt bevægelseshus i Kalundborg - en by med tradition for at indbyggerne dyrker en række forskellige typer kampsport.

Men kampsportsforeningerne lider under dårlige lokaleforhold eller må nøjes med at få de mindst attraktive tider i de almindelige idrætshaller.

Derfor valgte Kalundborg Kommune og Lokale- og Anlægsfonden at gå sammen om at skabe landets første større idrætsbyggeri - til en samlet pris på 45 mio. kroner - med fokus på kampsport.

Arkitekterne fra Mutopia har tegnet på projektet, så det i højere grad også tager hensyn til placeringen i lokalområdet. De kommende brugere har fra et tidligt tidspunkt i processen været inddraget i udviklingen, så arkitektur, funktionalitet og de forskellige ønsker kunne samles.

Nyskabende

Resultatet er blevet et opsigtsvækkende arkitektonisk udtryk i et byggeri, hvis indre rummer optimale faciliteter til kampsport, dans og blødere bevægelsesformer og andre idrætsgrene, der ikke har de bedste betingelser i almindelige idrætshaller. Bevægelseshuset bliver på 2.600 kvm og vil byde på en nyskabende arkitektonisk tankegang for idrætsbyggerier.

Torben Frølich, direktør i Lokale og Anlægsfonden, siger:

- Kampsportsforeningerne skal ud af de fugtige kælderlokaler i mørke baggårde, hvor de ofte holder til. Projektet viser, hvordan der kan skabes fællesskab og bedre rammer - og huset bliver et fyrtårn indenfor arkitektonisk nytænkning af idrætsbyggerier og miljøvenlige løsninger.

For at sikre en dynamisk omstilling mellem forskellige aktiviteter er huset udformet som en spiral. Fire idrætsområder eller idrætsbaner i forskellige størrelser er placeret inde i spiralens opadgående retning. Det skaber et godt udsyn til alle aktiviteterne i bygningen.

På hvert af de fire niveauer etableres der depoter, så pladsen i bygningen udnyttes bedst muligt, og på det første ligger det største sportsområde samt café og omklædning. På andet og tredje niveau er der mindre sportsområder og fællesrum, mens det øverste niveau er målrettet roligere børnearrangementer og aktiviteter for børn med motoriske vanskeligheder.

Et åbent hus

Huset bliver ifølge arkitekterne et eksempel på, hvordan idrætsbyggerier også kan være bæredygtige og miljøvenlige. Huset fremstilles udelukkende af materiale med lav CO²-belastning, uden giftstoffer og med en høj genanvendelighed. Den miljømæssige bæredygtighed sikres derudover ved en række tekniske løsninger til belysning og ventilation.

I alt koster projektet 45 mio. kroner at opføre, og det får blandt andet støtte fra A.P. Møller-fonden.

- Det er et fremsynet byggeri, udviklet i et givende samarbejde med de kommende brugere, og det vil tilføre en spændende ny arkitektur, der er i front i forhold til både sociale, miljømæssige og økonomiske aspekter, siger Martin Damm (V), borgmester, Kalundborg Kommune,

Eksperimentarium

Men Kalundborg-byggeriet er ikke det eneste ambitiøse idrætsbyggeri, som Lokale- og Anlægsfonden giver støtte til.

Landets første eksempel på et utraditionelt og anderledes atletikanlæg, et eksperimentarium, bliver opført i Odense.

Det er Syddansk Universitet og Odense Kommune, der i samarbejde med Lokale- og Anlægsfonden udvikler anlægget, der både kan rumme atletik og mindre disciplineret idræt og leg.

Fonden støtter projektet med fire mio. kroner, og det er tænkt som inspiration for mange af de traditionelle atletikanlæg, de i disse år er i fare for at blive nedlagt.

Det skal stadig være muligt at dyrke og undervise i traditionel atletik på anlægget i Odense. Men det skal samtidig udvikles til at været et sted, hvor brugere, der ikke er medlemmer af en atletikklub kan inspireres - og lokkes - til at blive aktive og lege med nye udgaver af atletikkens grundlæggende færdigheder: Løb, kast og spring.

Anlægget vil give mulighed for udendørs styrketræning, og forskellige underlag og afvekslende belysning vil også gøre stedet mere attraktivt at opholde sig på - også for dem, der ønsker at finde nye udflugtssteder i Odense.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11