23948sdkhjf

Erhvervsbyggeriet er i bund

Den økonomiske krise har medført, at erhvervsbyggeriet er blevet reduceret til et meget lavt niveau. Der har været tilbagegang i alle dele af erhvervsbyggeriet, og der er i de næste par år kun udsigt til en stabilisering af det meget lave niveau
Det er ikke ligefrem de mest positive toner, der kommer frem i Dansk Byggeris konjunkturanalyse, der netop er kommet. Specielt erhvervsbyggeriet er meget hårdt ramt af nedgang.

- Det internationale konjunkturtilbageslag har fremkaldt voldsomme fald i erhvervslivets investeringer og ikke mindst i nybyggeriet af erhvervsbygninger. Nedgangen i produktionen har efterladt meget ledig kapacitet i virksomhederne, men i takt med, at produktionen vil stige, så vil udnyttelsen af produktionskapaciteten også stige, og dermed vil behov for nybyggeri tiltage. Nybyggeriet af bygninger til administration, handel og lager faldt med 1,1 million kvadratmeter fra 2008 til 2010. Det svarer til et fald på næsten 60 procent. I 2010 blev der kun påbegyndt 0,85 millioner kvadratmeter, og i 2011 forblev byggeriet på dette lave niveau. Det siger seniorøkonom i Dansk Byggeri, Finn Bo Frandsen.

Forventninger afgørende

Størrelsen af erhvervsbyggeriet afhænger hovedsageligt af virksomhedernes forventninger til den fremtidige afsætning og produktion sammenholdt med den aktuelle udnyttelse af produktionskapaciteten.

Det fremgår af den nye Oline-ED Statistik, at der pr. 1. oktober 2011 var 1,8 millioner kvadratmeter ledige kontorlokaler i hele landet, hvoraf 0,9 millioner kvadratmeter var i Region Hovedstaden og 0,4 millioner kvadratmeter var i Region Midtjylland.

For så vidt angår detailhandelslokaler, blev ledigheden på landsplan opgjort til 5,5 procent af bestanden pr. 1. oktober 2011, hvilket svarede til knap 0,7 millioner kvadratmeter. I oktober 2007 var der derimod kun 2,1 procent ledige lokaler inden for detailhandlen.

De mange ledige lokaler har ikke samme kvalitet. Nogle af lokalerne lever ikke op til dagens krav til tidssvarende arbejdspladser. De utidssvarende lokaler i den gamle bygningsmasse venter derfor på at blive renoveret eller revet ned. Det indebærer, at ledigheden for lokalerne ikke kan blive nul, men på den anden side, så vil det med de nuværende økonomiske udsigter vare længe, før mængden af ledige lokaler vil blive reduceret til et mere normalt niveau.

Krav til nyt byggeri

De professionelle investorer har som led i deres risikospredning fokus på nyt kvalitetsbyggeri, der lever op til fremtidens krav om lavt energiforbrug og grønne, bæredygtige elementer som for eksempel solceller. Investorerne er opmærksomme på, at den nuværende lave byggeaktivitet med tiden vil kunne føre til, at der kan opstå mangel på moderne kontorejendomme, som kan indrettes fleksibelt, afhængigt af antallet af lejere.

Hertil kommer, at det enorme fald i byggeaktiviteten har medført lavere byggeomkostninger, og investorerne ønsker som bygherrer at udnytte denne gunstige situation. Der er tale om meget langsigtede investeringer, som ikke er følsomme over for den aktuelle, svage konjunkturudvikling.

Svag vækst

- Der er som bekendt udsigt til en svag vækst i dansk økonomi som helhed. Ifølge Økonomisk Redegørelse, som økonomi- og indenrigsministeriet offentliggjorde i december 2011 vil den samlede beskæftigelse forblive uændret fra 2011 til 2013, siger Finn Bo Frandsen.

Dansk Byggeri forudser derfor, at nybyggeriet af bygninger til administration, handel og lager ikke vil stige på kort sigt, men derimod vil stabilisere sig i 2012 og 2013 på det samme lave niveau som i 2011. De professionelle investorer ventes at ville holde hånden under aktiviteten og dermed sikre et vist niveau.

Fabrikker og værksteder

Nybyggeriet af fabrikker og værksteder blev på kun ét år reduceret med 63 procent.

Det var i 2009, da finanskrisen og det internationale konjunkturtilbageslag var på sit højeste. I det år blev der påbegyndt 0,33 millioner kvadratmeter mod 0,89 millioner kvadratmeter i 2008.

- I 2010 og 2011 faldt byggeriet med cirka 10 procent om året. Vi vurderer med forbehold for den meget usikre byggestatistik, at der kun blev påbegyndt 0,28 millioner kvadratmeter sidste år. Dermed er der tale om det laveste niveau i "mands minde". Til sammenligning blev der eksempelvis efter den 2. oliekrise påbegyndt 0,5 millioner kvadratmeter i både 1981 og 1982. Og da virkningerne af "kartoffelkuren" kulminerede i 1993 blev der påbegyndt 0,46 millioner kvadratmeter fabrikker og værksteder, siger seniorøkonom.

Der er i takt med lavkonjunkturen opstået megen ledig produktionskapacitet, så virksomhedernes behov for nybyggeri er faldet drastisk.

Da industrien gennem mange år har outsourcet arbejdspladser til lande med lavere omkostninger end i Danmark, er det klart, at der ikke er behov for lige så mange fabrikshaller som tidligere.

Positiv trend

Siden efteråret 2009 har der været en positiv trend i kapacitetsudnyttelsen, men i fjerde kvartal 2011 indtraf der imidlertid et fald. I dette kvartal var kapacitetsudnyttelsen syv procent højere end i fjerde kvartal 2009, da den var lavest, mens den lå 13 procent under niveauet i 3. kvartal 2007, hvilket var dengang kapacitetsudnyttelsen var på sit højeste.

Dansk Byggeri forventer, at nybyggeriet af fabrikker og værksteder vil blive på omkring 0,3 millioner kvadratmeter i både 2012 og 2013. Det er et meget lavt niveau, som er dog er en anelse højere end sidste år takket være tendensen til stigende udnyttelse af produktionskapaciteten.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.096