23948sdkhjf

Mistænkelig alliance

Det kan godt være, at Roskilde Kommune ikke bevidst har modtaget "bestikkelse" fra Roskilde Festival, men når kommunen dagen efter at have vedtaget en ekspropriation, der først og fremmest gavner Roskilde Festival, modtager en gave til en værdi af 7,5 mio. kr. fra selvsamme begunstigede, giver det selvfølgelig anledning til en fæl lugt i "bageriet".

Det kan godt være, at det er lovligt, men kønt er det bestemt ikke, og kommunen kunne da også nemt være sluppet for mistanken ved simpelthen at takke nej til gaven. Og giveren må også tage sin del af ansvaret for, at mistanken overhovedet opstår. Den lokale Roskilde Avis er da heller ikke i tvivl om, hvad der er sket, idet den skriver om gaven, at " festivalen siger tak for kommunens gode vilje".

Sagen fra Roskilde rejser endnu en gang problematikken omkring kommunernes anvendelse af reglerne om ekspropriation. Der er ingen tvivl om, at der rundt om på en række af landets kirkegårde ville opstå "jordskælvslignende" tilstande, hvis grundlovens vise fædre kunne se, hvordan reglen om ejendomsrettens ukrænkelighed i sager som for eksempel Roskildes tilfælde er udsat for direkte overgreb af nutidens magthavere.

Det har aldrig været hensigten med ekspropriationsloven, at der skulle kunne eksproprieres til festival og andre underholdningslignende formål. Skal der endelig eksproprieres, skal det ske til gavn for "almenvellet", "ifølge lov og mod fuldstændig erstatning". Der er ingen lov, der bestemmer, at en virksomhedsejer i Roskilde skal afstå sin jord til private formål. Der er heller ikke tale om "fuldstædig erstatning", når kommunen selv forlanger fire gange så meget for sin egen jord, som den er villig til at betale for den eksproprierede jord. Senest er ekspropriationen endda sket med en forventet pris for den private jord, der svarer til to procent af prisen på den kommunale jord.

Havde kriminelle kredse optrådt på samme måde som kommunen, ville det svare til at sætte offeret en pistol for panden med trussel om at trykke af, hvis ikke man kunne overtage forretningen til en meget lavere pris end den reelle værdi.

Men når det er en kommune, kan politikerne i stedet tage ekspropriationsvåbenet i brug. Det slår ikke ofrene ihjel, men resultatet er det samme; nemlig sikring af andres private ejendom til en lavere pris, end det er værd.

Gang på gang har partier i Folketinget, der på papiret er borgerlige/liberale, bebudet indgreb mod de kommunale overgreb på grundlovssikrede rettigheder. Men endnu er intet sket. Måske er problemet, at for mange folketingspolitikere stadig er mere lokalpolitikere end landspolitikere.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093