23948sdkhjf

En Ipad blæser ikke bare lige væk

Der spares masser af tid og produktiviteten øges, når sjakkene udstyres med digitale tegninger, siger håndværkerne
Der blæser en kold og insisterende østenvind på det indtil videre øverste betondæk i fjerde sals højde under opførelsen af et af de nye sengeafsnit på det, der om bare få år bliver et af landets mest moderne hospitaler, DNU – Det Nye Universitetshospital i Aarhus.

60 mand fra betonsjak fra MT Højgaard er i færd med at opføre et af de nordlige sengeafsnit. De er ikke bare godt klædt på for at stå ind imod kulde, vind og sne. En del i sjakkene er også udstyret med Ipads, små bærbare tablets.

De erstatter de mange og ofte store og ikke mindst i stiv kuling svært håndterlige tegninger, som sjakkene ellers normalt er udstyret med for at udføre arbejdet, som arkitekter, ingeniører og formænd har planlagt. Tegningerne bliver digitaliseret og gjort tilgængelige online via en fildelingstjeneste, hvor de deles af medarbejderne. Med et klik eller to, har håndværkerne den tegning, de har brug for – og de kan forstørre lige præcis den detalje, de har brug for.

MT Højgaard-sjakket er med i et digitaliseringsprojekt, hvor de udførende håndværkere har fået digital adgang til de tegninger, som de ellers normalt får på papir eller i store laminerede udgaver. I stedet for at få tegninger én gang om ugen efter formandsmøder, har alle mand i sjakket nu adgang til alle relevante tegninger, så snart de er klar.

Spares masser af tid

Det er ikke bare lettere at håndtere en Ipad end en tegning i stiv kuling højt til vejrs. Det gør arbejdsprocessen bedre og hurtigere. Det øger produktiviteten.

Det siger sjakbajs Jesper Hansen.

- Vi sparer tid. Masser af tid, og i en byggeproces er tid penge. Det flytter ansvar, og det øger produktiviteten. Det er fremtiden, siger Jesper Hansen, der tidligere har været på en byggeplads, hvor der blev lavet forsøg med brug af Ipads. Han ser kun fordele.

- Vi har hele huset lagt ind på Ipad’en, hvor vi tidligere blot havde tegningen over den konkrete opgave, vi var i gang med. Vi får overblik og kan opfange fejl. Vi skal ikke rode i 20 mapper, men kan hurtigt klikke os frem til det, vi vil have fat i. Vi har ingen undskyldninger for ikke at komme fremad i byggeprocessen, siger han.

Et nemt redskab

Hos MT Højgaard har i alt otte af håndværkerne i betonsjakket fået det nye digitale arbejdsredskab.

Ud over sjakbajs Jesper Hansen er det syv stødbajser, der har arbejdet med de digitale tegninger. En af dem er Per Hermann, som ikke inden dette projekt havde haft fingrene i eller på en Ipad.

- Det kræver ikke den store indsats. Vi har været på et Ipad-kursus og har lært det, der er nødvendigt. Det er et nemt redskab, som man ikke behøver at være bange for. Det er mange gange mere praktisk end de store tegninger, men det vigtigste er, at vi kan hente de tegninger, vi har brug for. Samtidig er det blevet meget lettere at finde fejl, siger Per Hermann.

Ipad’en er tilgængelig som arbejdsredskab for alle på arbejdspladsen, men de otte, der har fået dem udleveret, er ansvarlige for at passe på dem. Og det betyder, at de tager den med hjem og ofte bruger den om aftenen. Det erkender stødbajs Knud Mogensen.

- Når man sidder derhjemme i ro og mag med tegningsmaterialet, opdager man da indimellem noget, som skal ændres, siger han.

Barrierer for succes

Digitaliseringsprojektet sker i samarbejde mellem 3F Aarhus Rymarken, Bygge- og Anlægsbranchens Udviklingsfond (BAUF) og Bygge- og Anlægsbranchens Evaluerings- og Læringscenter (Babel).

Baggrunden for projektet er at introducere faglærte såvel som ufaglærte til anvendelse af ny teknologi samt ikke mindst undersøge hvilke barrierer, der er for en optimal udnyttelse af digitale værktøjer. Til at følge projektet og lave den afsluttende evaluering har parterne tilknyttet konsulent Jakob Vest Arler.

Han noterer, at projektet har vist en række succeser men også har lokaliseret barrierer.

- Der er nogle kulturelt betingede barrierer, som især handler om, at man helst vil gøre tingene, som man plejer, og så er der nogle kommunikative barrierer, som er afgørende for, om digitaliseringsprocessen bliver en succes. Det handler om tydelig kommunikation om formålet med digitaliseringen og de gevinster man ønsker at opnå, siger Jakob Vest Arler.

Om de mange succeser noterer han efter løbende at have interviewet håndværkerne, blandt andet, at håndværkerne har færre og kortere arbejdsstop, at der sker færre misforståelser om arbejdets udførelse, at der bliver færre fejl i processen, og at den aktive medarbejderinddragelse giver øget arbejdsglæde.

Hvad med formanden

En af udfordringerne ved at sjakkene får digital adgang til alt relevant tegningsmateriale er, at det kan svække formandens position på byggepladsen.

- Man flytter ansvaret længere ud. Det giver et mere fornuftigt arbejdsflow ude i sjakkene. Vi sparer tid. Det giver mulighed for besparelser på nogle mellemled. Jeg siger ikke, at formanden bliver i overskud, men han får en anden rolle og får mulighed for at tage sig af noget andet, siger sjakbajs Jesper Hansen.

Økonomisk potentiale

Der er et stort økonomisk potentiale i anvendelse af de digitale arbejdsredskaber. Det nævnes således i evalueringsrapporten, at der i et enkelt tilfælde er sparet print af 16 sæt tegninger, der var revideret tre gange, og at besparelsen her alene var på 288.000 kroner.

Dertil kommer, at sjakkene vurderer, at de hver sparede 30 minutter hver dag. "Hvis den tidsbesparelse har betydet, at stødbajsernes respektive sjak har undgået stilstand, bliver den økonomiske gevinst signifikant", hedder det.

Hos MT Højgaard mener man dog ikke, at det konkrete projekt har givet økonomisk gevinst.

- Der er ganske rigtigt sparet penge på papir, kopiering og laminering, men man skal være opmærksom på, at der er anvendt ressourcer på at få tegningerne digitaliseret og ikke mindst hver dag sikre, at alle ændringer i tegningsmaterialet altid bliver digitalt opdateret. Samtidig er der brugt tid og penge til oplæring af de involverede, men når de digitale værktøjer er blevet en mere naturlig del af håndværkernes hverdag, og hvor der ikke hver gang skal ske oplæring, så er der gevinster at hente, siger Maria Thygesen, BIM-koordinator ved MT Højgaard.

Erfaringer skal benyttes

Hos MT Højgaard er udbredelsen af digitale værktøjer en væsentlig forudsætning for at løfte produktiviteten i byggebranchen fremover - både i planlægnings- og i udførelsesfasen. Derfor bliver der nu taget stilling til, hvordan erfaringerne med de digitale værktøjer kan benyttes på andre byggepladser.

- Man skal huske på, at IT ingenting kan alene, men at det er personer, der gør teknologien anvendelig. Det er derfor medarbejdernes kompetencer og mod på at være med, der er afgørende for at udnytte potentialet, og jeg er da overbevist om, at de digitale værktøjer vil finde bred anvendelse, siger Maria Thygesen.

Entreprenørvirksomheden Jakon har været involveret i et andet digitaliseringsprojektet på DNU-byggepladsen med lidt andet indhold.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093