23948sdkhjf

Enorm jordmængde beskytter nu Amager

Efter stor natur-polemik nærmer det store digebyggeri sig sin forløbelige afslutning
Det store jordvoldsdige på Vestamager, der skal være med til at beskytte Amager mod fremtidige oversvømmelser nærmer sig nu sin afslutning allerede inden sommer.

Det enorme projekt, der omfatter 750.000 kubikmeter jord har ellers haft en svær fødsel, da det er blevet stoppet grundet uforudsete naturinteresser.

Blandt andet stod projektet stille i næsten et år fra oktober 2010, hvor Naturklagenævnet besluttede, at der skulle gennemføres en fuld VVM-vurderingsproces for det samlede digeprojekt med Tårnby kommune som myndighed på sagen.

Tæt på afslutning

Men nu har lastbiler og dumpere knoklet på fuld fart siden midt i 2011 og det nærmer sig nu sin afslutning, fortæller teknisk chef på området i Sund og Bælt, Ole Christensen.

- Det er gået forbavsende godt, og det ser ud til, at vi nu kan afslutte, før vi havde planlagt, og det har været meget positivt, siger han.

Ifølge Ole Christensen ender diget med at blive på seks km fra Kalvebodbroerne til Kongelunden og Amager Fælled.

Alt i alt kommer diget op i en højde på 5,9 meter.

Længe undervejs

Projektet har været længe undervejs. Processen blev allerede startet på myndighedsplan i 2007.

Formålet med diget er at skabe et bredere og højere kystdige langs det lavtliggende Vestamager, som skal sikre naturområdet og de omkringliggende store byområder og infrastrukturanlæg mod fremtidig oversvømmelse.

Projektet har kun kunne tlade sig gøre og finansiere fordi Kalvebod Miljøcenter under Københavns Kommune samtidig var ved at udgrave til et stort depot, som skal bruges til deponering af forurenet jord lige nord for Kalvebodbroerne.

Og den rene jord har så været brugt til det nye dige.

Mod stormflod

Overvejelserne med at forhøje diget startede i 1996-97, da risikoanalyser påpegede, at der var behov for at forbedre sikkerheden mod stormflodskatastrofer.

Med udsigt til vandstandsstigninger og flere storme har Vestamager Pumpedigelag, som består af A/S Øresund og Arealudviklingsselskabet (det tidligere Ørestadsselskab), Vejdirektoratet, Bella Center, Tårnby og Københavns kommuner samt Skov- og Naturstyrelsen besluttet at udnytte muligheden for at forstærke diget med jord, der alternativ skulle være læsset på lastbiler og kørt ud til deponering et eller andet sted på Sjælland.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109