23948sdkhjf

Byggeriet er klart bedst til at uddanne

I forhold til størrelse ansætter byggeriet dobbelt så mange lærlinge som andre brancher
Virksomhederne i bygge- og anlægsbranchen tager et langt større ansvar for at uddanne fremtidens arbejdskraft end andre brancher.

I byggeriet er der i gennemsnit 10 lærlinge, hver gang man finder 100 faglærte ansatte. I industrien er det kun fire pr. 100 faglærte.

Det viser en stor undersøgelse, som AE-rådet har gennemført på baggrund af registeroplysninger fra hele 55.000 danske virksomheder.

Af de undersøgte virksomheder havde kun 27,2 procent eller godt hver fjerde ansat mindst én lærling. I byggeriet er der tale om 48,6 procent eller med andre ord næsten hver anden virksomhed. Inden for privat service er det blot hver femte virksomhed, der har lærlinge.

- Det er ganske markante forskelle. Vi har ikke analyseret på baggrundene, men byggebranchen er kendetegnet ved at have mange små virksomheder, hvor der ikke er så langt fra top til bund, og hvor mester og virksomhedsejer ofte selv har været lærling og dermed har en faglært baggrund, og ser det som naturligt også selv at uddanne. Samtidig kan det hænge sammen med, at der simpelthen i byggeriet er en stærkere kultur for at tage lærlinge, siger Mie Dalskov Pihl, senioranalytiker i AE, som har bearbejdet det omfattende talmateriale.

En bekræftelse

I Dansk Byggeri kommer tallene ikke som en overraskelse, men som en bekræftelse på, at bygge- og anlægsbranchen generelt er god til at tage lærlinge.

- Det bekræfter, hvad vi har sagt hele tiden, nemlig at byggeriet tager sin store del af uddannelsesansvaret. At hver anden virksomhed har lærlinge trods krise, er meget glædeligt. Byggebranchen har en god og lang tradition for at uddanne. Mange virksomhedsejere er selv faglærte, og de betragter det som noget helt naturligt at videregive den faglige stolthed, siger afdelingschef Louise Pihl.

Hun hæfter sig ved, at antallet af lærlinge i analysen også er opgjort i forhold til hvor mange faglærte, der er ansat i virksomhederne.

- Det giver et mere retvisende billede end hvis det blot er i forhold til alle ansatte i en virksomhed, idet det er de faglærte, der er en del af lærlingenes hverdag og vigtig for deres uddannelse. Det er faktisk meget flot, at byggeriet har 10 procent lærlinge i forhold til antallet af faglærte, siger Louise Pihl.

Mange uden læreplads

AE-analysen viser også, at byggevirksomhederne i Jylland og ikke mindst i Vestjylland er bedst til at ansætte lærlinge. Derimod tager virksomheder på Midt- og Vestsjælland, på Nordfyn og på en række af de danske øer få lærlinge. Topscorer er imidlertid Hørsholm Kommune, hvor to tredjedele af byggevirksomhederne med adresse i kommunen har minimum én lærling.

- Når Vestjylland skiller sig ekstraordinært positivt ud, kan det hænge sammen med, at der ligger mange mindre byggefirmaer. Fra andre undersøgelser ved vi, at de små virksomheder generelt er rigtigt gode til at tage lærlinge, og så er de jyske virksomheder bedre til at tage lærlinge, siger Louise Pihl.

AE har foretaget analysen på baggrund af virksomhedsoplysningerne fra 2010. Kun virksomheder med mindst fire lønmodtagere ansat er medtaget i undersøgelsen.

På trods af byggeriets virksomheder generelt er gode til at uddanne, oplever et voksende antal byggelærlinge, at de ikke kan finde en praktikplads.

Den seneste opgørelse fra Børne- og Undervisningsministeriet viser, at 2.347 unge er uden praktikplads i byggeriet. Det er knap 20 procent flere end på samme tidspunkt sidste år. Samtidig er antallet af indgåede uddannelsesaftaler i byggeriet faldet med knap ni procent i forhold til sidste år.

Der er i alt 10.600 unge i praktikpladskøen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094