Forslag rammer spekulanter
Minister for By-, Bolig- og Landdistrikter Carsten Hansen (S) præsenterer i dag regeringens forslag til, hvordan udlejere kan tvinges til at istandsætte boliger
Derfor fremsætter Minister for By-, Bolig- og Landdistrikter, Carsten Hansen (S) i dag et forslag, der fra 1. april næste år giver kommunalbestyrelser langt større muligheder for at kunne indbringe sager til Huslejenævnet med krav om, at udlejer istandsætter en dårligt vedligeholdt bolig.
Hvis kravet ikke efterkommes, kan konsekvensen blive, at udlejeren frakendes retten til at udleje boliger.
Samtidig skal såvel lejer som udlejer kunne sikres større tryghed i lejeforholdet ved, at ejeren af en ejerbolig eller en andelshaver i en andelsboligforening kan få forhåndsgodkendelse af huslejen i Huslejenævnet.
Tvangsgennemføres
Ofte klager udsatte familier ikke selv over forholdene, men med det nye lovforslag får kommunerne mulighed for at gribe ind og sikre, at det nødvendige arbejde tvangsgennemføres for udlejernes regning.
Det kan med andre ord hurtigt blive meget dyrt at udnytte svage familier.
Carsten Hansen regner med, at det vil afskrække den kyniske spekulation i andres ulykke.
- Det er helt uacceptabelt, at vi stadig ser boligspekulanter, som udlejer boliger i meget dårlig stand til udsatte og sårbare familier, som står og mangler en bolig. Med lovforslaget får kommunerne et effektivt middel til at dæmme op for denne usympatiske form for spekulation, og jeg håber, de vil gå i gang med det samme. Vi kan ikke byde familier i nutidens Danmark at bo under så dårlige forhold, som det er tilfældet i nogen af de huse, og med det her lovforslag kan vi gøre noget ved det og endda sende regningen der hen, hvor den hører til, siger Carsten Hansen.
Forfald
I praksis betyder lovforslaget, at kommunen fremover kan tage fat på de boliger, der åbenlyst er i forfald. Er der mistanke om, at boligen ligefrem er sundhedsskadelig, kan kommunen gå ind i huset, men for at føre en sag ved huslejenævnet er det nok, at forfaldet bliver konstateret udefra.
Bliver huse sat i stand for udlejerens regning tre gange inden for ti år, kan udlejeren frakendes retten til at administrere udlejningsboliger. Huslejenævnet kan i kommuner, hvor boligreguleringsloven er gældende, give udlejeren påbud om at udføre vedligeholdelsesarbejder inden for bestemte frister. Overholder udlejeren ikke påbuddet, kan Grundejernes Investeringsfond udføre arbejderne for udlejerens regning.
En glidebane
Direktør Torben Christensen fra Ejendomsforeningen Danmark understreger over for Licitationen - Byggeriets Dagblad, at han principielt ikke ser nogen som helst problemer i at gribe ind over for dårlige udlejere:
- De er et problem for branchen, og vi ser gerne, at der gribes ind. På den anden side mener vi ikke, at det er måden at gøre det på. Hvis man ser på de allerede eksisterende muligheder, kan man opnå præcis det samme i gældende lovgivning gennem Byggeloven og Byfornyelsesloven, hvor der allerede er hjemmel til at gøre det nødvendige. Vi mener dog ikke, at det er kommunens opgave at indbringe sager om vedligeholdelsesmangler for Huslejenævnet. Ejendomsforeningen Danmark frygter, at det kan lede til en glidebane i forhold til retssikkerheden, hvis kommunen gives adgang til indbringelse af sager for huslejenævnet i selvsamme kommune, siger Torben Christensen,
Han understreger dog, at hvis en vedtagelse af lovforslaget betyder, at udlejere kan miste retten til at administrere, hvis lejer, uden udlejers vidende, anvender lejemålet ulovligt, kan Ejendomsforeningen Danmark ikke støtte forslaget.