Svær udbudsform afprøves på PCB
Trods mulige faldgruber i selve licitationsformen viste flere firmaer stor interesse for affaldsopgave
Vestforbrænding håndterer affald for 19 kommuner omkring København.
Spændingen og nervøsiteten skyldes ikke bare selve opgaven, men i lige så høj grad, at udbuddet er udbudt i en meget svær udbudsform, der hedder konkurrencepræget dialog.
Den betyder, at de forskellige prækvalificerede firmaer skal samtale om opgaven med ordregiveren inden et endeligt bud.
Juridisk linedans
Denne form for udbud er meget sjældent anvendt, da den kan være dyr for deltageren, og samtidig er processen ofte en juridisk linedans, da der meget let kan opstå tvivl om, at selve processen går korrekt til i forhold til udbudsretten.
Der har kun været mellem 30 og 40 af den slags sager, siden udbudsdirektivet kom i 2004, og flere af dem har været indklaget til Klagenævnet for Udbud, som i flere tilfælde har dømt udbuddet ulovligt.
Dette er Vestforbrænding tilsyneladende klar over.
Specialkonsulent i firmaet, Brit Schøt-Nielsen, indledte i hvert fald mødet med netop at pointere, at den valgte udbudsform juridisk kan være en svær proces, men at de vil gøre alt, hvad de kan for hele tiden at sørge for, at der ikke er noget at komme efter.
- Man kan aldrig gardere sig mod klager i udbudssager, men vi vil gøre, alt hvad vi kan for, at der ikke kommer sager, som får medhold i Klagerådet. Vi er bevidste om, at denne proces kan være svær, men vi vil styre processen, og hele tiden fortælle jer, hvad I skal gøre, så der ikke sker nogle overtrædelser af reglerne på området, sagde hun.
Rådgivningsfirmaet Grontmij bistår i denne udbudsproces.
10 personer
Omkring 10 personer var mødt frem til dette informationsmøde om dette særligt udbud, der handler om håndtering af planglas fra vinduer fra perioden 1950 til 1977, hvor der har været anvendt PCB-stoffer i nogle af dem.
Der er meget lidt erfaring med at registrere og håndtere PCB i den forbindelse. Og det er netop derfor, de har valgt denne særlige udbudsform, der kan hjælpe med at nå frem til en bedre kravsbeskrivelse i udbuddet.
Senest 16. januar skal virksomhederne melde ind, om de søger om at deltage i en prækvalifikation. Fire vælges, og de skal så enkeltvis drøfte den kommende opgave med Vestforbrænding i såkaldte dialogmøder.
Efter første dialogrunde sendes nyt materiale ud til de medvirkende, som så skal hjælpe dem til et mere skarpt tilbud, der skal ligge klar midt i juni.
En af deltagerne i mødet udtrykte bekymring for, at konkurrenterne på den måde kunne få indblik i de andre firmaers metode.
Men det afviste Brit Schøt-Nielsen fra Vestforbrænding, da selskabet ikke vil sende fortroligt materiale ud til andre.
HCS interesseret
Et af de firmaer, der deltog i det indledende møde hos Vestforbrænding, var det danske affaldsselskab HCS Transport & Spedition.
Med en stor erfaring inden for affaldshåndtering og i den forbindelse også mødet med PCB er det nærliggende for virksomheden at være med i dette store udbud.
Det er første gang, at virksomheden deltager i denne udbudsform med konkurrencepræget dialog. Direktionsassistent Christoffer Søborg Hansen var med, og han synes, projektet er spændende og forventer, at HCS vil deltage i processen og byde på opgaven.
- Vi har ikke endelig afgjort det, men det lyder som et spændende projekt for os, da det netop handler om håndtering af affald. Og samtidig er udbudsformen også interessant og virker til at være relevant på dette område, da det er et helt nyt farvand, vi alle bevæger os i, siger han til Licitationen.
Christoffer Søborg Hansen fra HCS er ikke nervøs for, at udbudsformen kan medføre, at deres firmas knowhow kan blive lækket til konkurrenterne under dialogprocessen, som en mødedeltager gav udtryk for.
- Det virker til, at ordregiveren har gjort sig klart, hvordan det undgås, og vil sikre sig mod netop denne situation. Men som firma skal man selvfølgelig gøre op med sig selv, inden man beslutter, om man vil deltage. Men det er en helt anderledes udbudsform, som rummer en række nye elementer. Men jeg tror, at det er udbudsproces, der også er udviklende for os, siger Christoffer Søborg Hansen.