23948sdkhjf

Tilbudspligt kvæler privat udlejningsbyggeri

Udlejere efterlyser politisk handlekraft. Kravet er flere private lejeboliger
Rammevilkårene for den private udlejningssektor er ifølge Ejendomsforeningen Danmark løbende blevet forringet de senere år, og blandt andet derfor har det i en årrække været vanskeligere at finde investorer til nye udlejningsboliger.

Gennem mange år har de private udlejere efterlyst en forenklet og nutidig boliglejelov og nu går udlejerne skridtet videre og efterlyser politisk handlekraft.

- Antallet af private udlejningsboliger er faldet betydeligt gennem de seneste år, primært på grund af tilbudspligten, hvor en ejendom, der er omfattet af boligreguleringsloven, ved et salg skal tilbydes lejerne. Lejerne kan så købe ejendommen og omdanne den fra en udlejningsejendom til en andelsboligforening. En lovbestemmelse, som lejerorganisationerne har holdt meget fast i, siger John R. Frederiksen, formand for Ejendomsforeningen Danmark.

Et marked i balance

Ejendomsforeningen mærker nu en spirende interesse fra både institutionelle og private investorer for at investere i nye boligudlejningsejendomme.

- Kravet er, at der kan opnås et afkast, som kan konkurrere med andre investeringsmuligheder. Sådan fungerer markedsøkonomi nu en gang. Skal interessen for at bygge nyt fortsætte, så behovet for nye boliger dækkes, kræver det, at der ikke vedtages flere udlejerfjendtlige lovbestemmelser. Flere boliger vil naturligvis medføre, at lejerne har mere at vælge imellem, hvilket igen vil have afsmittende effekt på priserne. Så giv branchen nogle rimelige vilkår, så vil markedet finde sin balance, siger John R. Frederiksen.

Han henviser til tal fra boligforsker Morten Skak, som har beregnet, at der frem mod 2025 årligt er brug for cirka 3.800 nye private lejeboliger.

For dyrt at bygge nyt

Den økonomiske krise har imidlertid sat sit fingeraftryk på sektorens muligheder for at bygge nyt.

Sektorens rammevilkår blev yderligere forringet, da der i 2011 blev indført moms på byggejord, og salget af byggegrunde faldt drastisk. Ifølge Danmarks Statistik blev der i fjerde kvartal 2010 solgt 634 grunde på over 2.000 kvadratmeter. I første kvartal 2011 var antallet af solgte grunde blot 236. Antallet af grunde på under 2.000 kvadratmeter gik fra 2.455 grunde i fjerde kvartal 2010 til blot 767 grunde i første kvartal 2011.

- Indførelsen af moms på byggejord har forringet mulighederne for at få flere private lejeboliger på markedet – det bliver simpelthen for dyrt at bygge, siger John R. Frederiksen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094