Fjernvarmebranche tænker grønt
Flere store spillere på det danske marked er gået sammen om ny grøn tænketank, der skal arbejde for fremtidens fjernvarmesystem
Derfor er flere store spillere i den danske fjernvarmebranche nu gået sammen om tænketanken Grøn Energi, der skal arbejde for, at Danmark har et miljøvenligt, sikkert og fremtidssikret fjernvarme- og fjernkølesystem, og som samtidig skaber danske eksportmuligheder og dermed flere job.
Ud over brancheorganisationen Dansk Fjernvarme, der samler 405 fjernvarmeværker fordelt over hele landet, er blandt andet Danfoss, Grundfos og Logstor samt DI Energibranchen gået med i den nye tænketank.
Målet er at forbedre mulighederne for fjernvarme og fjernkøling og skabe grundlaget for udvikling, grøn vækst og jobskabelse indenfor et område, som i dag har løsninger på fremtidens krav om energibesparelser, effektivitet og en fremtid baseret på 100 procent vedvarende energi.
- Grøn Energi skal lave analyser og undersøgelser, som graver ned i, hvordan vi får det bedste og mest effektive grønne energisystem, til gavn for samfundet, for forbrugerne og for erhvervslivet, siger Dansk Fjernvarmes direktør, Kim Mortensen.
Stærk position
Den nye tænketank forener fjernvarmeværkerne og industrien. Forventningen hos deltagerne er at kunne skabe en stærk position for fjernvarme og fjernkøling, inklusiv alle produktionsformer og energikilder, så den svarer til fjernvarmens samlede potentielle betydning for Danmark.
- Fjernvarme er et system, som løser de problemer, både Danmark og andre lande står overfor med at effektivisere og ændre energisystemet væk fra brugen af fossile brændsler. Vi i Danmark er internationalt førende inden for fjernvarme, fordi vi har traditionen for at udnytte ressourcerne bedst muligt. Det giver et kæmpe potentiale for vækst og jobskabelse, siger Grøn Energis formand, Jørgen Mads Clausen, der er formand for Danfoss.
Potentiale for udbygning
1,6 mio. danske husstande er tilsluttet fjernvarmenettet, hvilket svarer til 63 procent og med potentiale til at nå 75 procent.
Dermed er Danmark også et unik eksempel at vise frem over hele verden, og ved at fjernvarmebranchen står sammen, får forbrugerne gavn af forskning og udvikling i form af lavere varmeregninger og mere grøn og effektiv energi.
- Ved at gå sammen og i fællesskab skabe grundlaget for forskning, udvikling og eksport, så skaber vi muligheden for tusindvis af nye job indenfor grøn energi, siger Jørgen Mads Clausen.
Stor eksport
Den danske fjernvarmeindustri eksporterer i dag for cirka seks mia. kroner om året, og det er forventningen, at eksporten stiger til 7,6 mia. kroner i 2015 og over 10 mia. kr. i 2020.
Årsagen er, at man verden over skruer ned for energiforbruget og har brug for energibesparende og grønne teknologier som fjernvarme.
Dermed vil der kunne skabes over 2000 job.
På sigt forventes det dog, at der kan skabes 7.000 til 8.000 nye job i Danmark, hvis fjernvarme bliver udbygget til at dække 75 procent af de danske husstande.