23948sdkhjf

Barmarksværker kan reddes af solvarme og biomasse

Rapport viser, at situationen ikke er håbløs for brugerne af barmarksværker, men det kræver handling at komme ud af krisen
Licitationen kunne forleden beskrive situationen for brugerne af en række af de såkaldte "barmarksværker", hvor økonomien har udviklet sig til et mareridt for fjernvarmeaftagerne.

Ifølge Dansk Fjernvarme, der er fjernvarmeværkernes brancheforening, er der dog en vej ud af den onde spiral for landets 25 dyreste barmarksværker. Dertil kommer en fokuseret indsats med at nedbringe omkostningerne ved driften af de små barmarksværker. Det er konklusionerne på rapporten fra Rambøll, "Redningsplan – små dyre naturgasfyrede fjernvarmeværker", som Dansk Fjernvarme og Foreningen af Danske Kraftvarmeværker har offentliggjort:

Ifølge Dansk Fjernvarme kræver problematikken omkring anvendelse af naturgas "politisk handling", hvis barmarksværkerne skal kunne komme de høje varmeregninger til livs. Det vil nemlig kræve en regelændring, hvis de berørte fjernvarmeværker skal kunne investere i biomassekedler som afløsning for et højt naturgasforbrug.

Ændrede afskrivninger

Konkret anbefaler rapporten, at værkerne skal have mulighed for at investere i biomassekedler og solvarmeanlæg:

- Typisk vil et solvarmeanlæg på 3.200 kvm svarende til cirka 20 procent af årsbehovet kunne medvirke til, at et typisk barmarksværk med cirka 320 husstande vil kunne se frem til langt lavere varmeregninger. Kombinationen af solvarme og biomasse vil være det nærmeste, man kan komme på en mirakelkur. Såvel de store solvarmeanlæg som biomasse-fyrene er velkendt teknologi, som i dag kører på bedste vis hos rigtig mange fjernvarmeværker, oplyser Dansk Fjernvarme videre.

En forudsætning er dog også, at de enkelte værker omlægger afskrivningerne på deres ledningsnet. Typisk har værkerne omkring fem år tilbage af deres afskrivninger på ledningsnet. Men den tekniske restlevealder på fjernvarmerørene er typisk langt over 20 år. Derfor kan barmarksværkerne afskrive over flere år, og dermed reducere varmeprisen med det samme:

- Lykkes de ovenstående ting for barmarksværkerne, kan kampagner for at koble flere forbrugere på blive en mulighed. Flere forbrugere til at bære de faste omkostninger vil betyde bedre økonomi for værket og dermed for alle forbrugerne, fremgår det af rapporten.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094