Her fortælles den gode historie
DM i Skills viser det ypperste håndværk og giver inspiration til unge og deres forældre
- DM i Skills fortæller den gode historie om de mange dygtige unge håndværkere, som lever og ånder for deres fag og som viser de mange muligheder, der er i en god erhvervsuddannelse, siger Jesper Juul Sørensen, der er formand for Skills Danmark.
Han lægger ikke skjul på, at han er stærkt irriteret over en overvægt af negative historier om erhvervsuddannelserne med fokus på dårligt håndværk, manglende prestige i håndværksfagene, frafald og mangel på praktikpladser.
- Man kan måske godt forstå, at nogle forældre ikke opfordrer deres børn til at gå i gang med en erhvervsuddannelse, når det er den rene bedrøvelighed, der præsenteres. Sådan er virkeligheden imidlertid ikke. De positive historier er langt i overtal. Derfor glæder vi også til at vise omverdenen det enormt høje niveau, der er på erhvervsuddannelserne, siger Jesper Juul Sørensen.
Ministeren åbner
Det er børne- og undervisningsminister Christine Antorini (S), der åbner arrangementet. Hun besøgte kort efter sin udnævnelse i oktober sidste år de danske deltagere ved World Skills og var så begejstret for hvad hun så, at hun en dag vil have dette verdensmesterskab til Danmark.
- DM i Skills er med til at udbrede kendskabet til de mange forskellige faglige muligheder og give dem mere prestige blandt de unge, siger ministeren.
DM i Skills i 2011 havde besøg af 14.500 personer. I år forventes der endnu flere gæster, ikke mindst elever fra folkeskoleklasser, der står for at vælge ungdomsuddannelse. Mange af de unge får mulighed for at prøve et fag og eventuelt få en snak med en studievejleder.
Ud over ikke mindst elever fra 9. klasserne ventes der også mange forældre, lærere, ungdomsvejledere, virksomheder, erhvervsskoler, faglige udvalg og organisationer, der følger kvaliteten i erhvervsuddannelserne.
Skills er vokset siden i fjor. Nu deltager i alt 35 fag, hvoraf der er officielle konkurrencer i de 28. Nye deltagere siden sidst er tagdækkere, tækkemænd, flisemurere, møbelpolstrere og elektrikere. Konkurrencearealet er samtidig vokset med 50 procent til 15.000 kvm.
Konkurrencerne begynder torsdag formiddag og afsluttes lørdag eftermiddag med præmieoverrækkelse. Undervejs i løbet af de tre dage får de besøgende også muligheder for at se og høre to verdensmestre. De to guldvindere fra World Skills, murer Nicolai Munksgaard Asmussen og maler Jesper Guld Nielsen, fortæller om deres oplevelser og deres fag.
Skills skal på tur
Det er andet år i træk, at DM i Skills afvikles i Odense, men det er planlagt, at mesterskabet fremover skal gå på tur mellem nogle af landets store byer, idet der også er positive regionale effekter af værtskabet.
Således oplevede Fyn sidste år stor stigning af tilmeldte til erhvervsuddannelserne.