23948sdkhjf

En socialt ansvarlig byggebranche

Det er på høje tid, at virksomhederne i byggeriet tager seriøst ansvar for det sociale aftryk på samfundet, som opførelsen af et byggeri sætter.

Derfor er vi i BAT positive over for det initiativ, som Bygherreforeningen og Realdania i fællesskab har taget med etableringen af "Foreningen for Byggeriets Samfundsansvar".

Vi er dog skeptiske over for styrken i det "Charter for samfundsansvar", man som medlem af foreningen skal forpligte sig på.

Vi havde gerne set et mere vidtgående dokument, som stiller konkrete krav frem for blot at være vage hensigtserklæringer. Vi kunne for eksempel have ønsket os, at "Cirkulære om arbejdsklausuler i offentlige kontrakter", som alle statslige bygherrer skal følge, og som mange kommuner og regioner også følger, var en integreret del af charteret.

For os at se må endemålet med at styrke samfundsansvaret være, at der oprettes tilstrækkeligt med praktikpladser; at vores folk ikke kommer til skade; og at overenskomsterne respekteres. Vores ønske er, at parterne i byggeriet går sammen om at udvikle en "ansvarlighedsstandard" for byggeri i Danmark.

Faktum er, at der især i byggeriets udførelsesfase er et voldsomt behov for at gøre tingene bedre: det tiltagende antal sager om dårlige løn- og arbejdsvilkår, falske kontrakter, udnyttelse af udenlandsk arbejdskraft, høj forekomst af ulykker mv. er godt på vej til at udhule de aftaler, som er opbygget gennem mere end 100 år på det danske arbejdsmarked. Samtidig er det ellers traditionelt gode samarbejde mellem arbejdsgivere og arbejdstagere under pres.

Vi er derfor også kede af, at arbejdsgiverorganisationerne ikke går mere konstruktivt ind i arbejdet med at lave aftaler og retningslinjer for, hvordan vi bygger i Danmark. Deres modvillighed og skepsis er med til at sætte en kæp i hjulet for udviklingen af et effektivt beredskab til at forhindre social dumping.

Der er brug for et reelt fælles forsvar mod social dumping og en udbygning af den danske model, hvor ligeværdige forhold, selvstændighed og kvalitet gennem inddragelse er i højsædet. Den respekt for den enkeltes retssikkerhed, som er indbygget i overenskomsterne, står i grel modsætning til det billede af trusler og pålæg, som bliver mere og mere almindeligt på de danske byggepladser. Den hverdag fagforeningernes medlemmer oplever derude er ødelæggende for samarbejdet og trækker alt i den forkerte retning: der bliver uddannet færre bygningsarbejdere, arbejdsmiljøet forringes og der bliver flere ulykker samtidig med, at løn- og arbejdsvilkår er udsat for et kapløb mod bunden.

Vi afventer spændt, hvad foreningens arbejde vil udvikle sig til og ser frem til, at charteret bliver operativt, dynamisk og skaber gode eksempler.

Vores håb er, at charteret med tiden vil resultere i, at niveauet for ansvarlighed i byggeriet bliver hævet. Det er der hårdt brug for.

“Vi er derfor også kede af, at arbejdsgiver- organisationerne ikke går mere konstruktivt ind i arbejdet med at lave aftaler og retningslinjer for, hvordan vi bygger i Danmark."
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.116