Uændret holdning til kædeansvar
Byggefagforbund vil fortsat have dansk lovgivning om kædeansvar
Sådan lyder budskabet fra formanden for landets bygningsarbejdere Peter Hougård Nielsen på baggrund af de seneste dages artikler i Licitationen - Byggeriet Dagblad, hvor LO og BAT-kartellet af flere byggefagforeninger beskyldes for udsalg med hensyn til kædeansvar.
Baggrunden er, at LO sammen med Dansk Arbejdsgiverforening har henvendt sig til regeringen for at udtrykke fælles holdning om det forslag til solidarisk hæftelse, som er en del af EU-kommissionens udspil til bedre håndhævelse af reglerne for udstationering af arbejdskraft. I henvendelsen skriver de to hovedorganisationer, at regeringen kun bør tilslutte sig forslaget om solidarisk hæftelse, hvis en korrekt anmeldelse til RUT-registret giver anledning til at blive undtaget for hæftelsen.
Netop koblingen til RUT giver anledning til kritik, idet RUT ikke er en garanti for, at udenlandske virksomheder betaler som de skal.
Uændret holdning
- Jeg kan ikke helt forstå, at man tager sådan på vej. Vi har ikke ændret holdning til kædeansvar, siger Peter Hougård Nielsen, der er formand for BAT-kartellet og Byggegruppen i 3F.
- Jeg forstår behovet for den fælles henvendelse til regeringen sådan, at det fra LOs side er et spørgsmål om at holde begrebet solidarisk hæftelse på EUs dagsorden. Der er i Europa mange modstandere mod netop solidarisk hæftelse, og vi sender et signal om, at vi gerne ser også solidarisk hæftelse indført i EU-lovgivningen i forbindelse med udstationering.
- Vi har imidlertid aldrig troet, at vi kan få et fuldt og helt kædeansvar gennem EU. Derfor kan det, der måtte komme gennem håndhævelsesdirektivet, aldrig stå alene. Og derfor fortsætter vores arbejde med at påvirke regeringen og Folketingets øvrige partier for at få gennemført den nødvendige lovgivning. Vi ønsker et kædeansvar, der sikrer, at der på alle byggepladser uanset hvor mange underentrepriser og hvor mange udenlandske firmaer der er, altid er en part til at betale, uanset om det er manglende løn eller indbetaling af pension eller det er manglende afregning til det offentlige. Noget kræver lovgivning, andre ting skal vi have gennemført ved overenskomstforhandlinger. Og LO-DA henvendelsen er ingen barriere for at stille de overenskomstkrav, som vores medlemmer mener er vigtige, siger Peter Hougård Nielsen.
Han mener, at det offentlige kan hjælpe et indirekte kædeansvar på vej ved at indføre arbejdsklausuler i alt offentligt byggeri.
- Og så kan vi understøtte det med vores 48 timers møder, hvor underentreprenører har pligt til at dokumentere, at de overholder overenskomsten, siger Peter Hougård Nielsen.
- Alle parter burde være interesserede i, at vores arbejdsmarked ikke undergraves af plat.