Forskningsanlæg til 11 mia. kroner
Et neutronforskningsanlæg til 11 milliarder kroner - eller en tredjedel Storebæltsbro - er på vej til Danmark, som skyder 1,4 mia. kroner i projektet. I går blev virksomheder orienteret om det såkaldte Big Science-projekt, der blandt andet involverer en neutron-kanon
Det holdt Big Science Sekretariatet i går møde om hos Force Technology i Brøndby.
Projektet bliver et af de største bygge- og anlægsprojekter nogensinde, og faciliteterne skal ligge i både København og Lund i Sverige.
Til mødet havde meldt sig flere deltagere, end der var plads til, og det store tilløbsstykke handlede om det europæiske forskningsanlæg European Spallation Source (ESS), der skal opføres i Øresundsregionen, formentlig i Københavns Universitets Nørre Campus og i svenske Lund.
Byggeriet begynder efter planerne næste år og vil fortsætte i mindst syv år.
I går blev potentielle virksomheder fra snart sat hele bygge- og anlægspaletten informeret, så de kan få overblik over hvad de får mulighed for at byde ind med.
Forskningsanlægget, både i Lund og i København, er budgetteret til at koste 11 mia. danske kroner, hvilket svarer til en tredjedel af Storebæltsbroen eller tre gange så meget som det nye superhospital, der skal bygges ved Hillerød.
Nøglepersoner fra ESS redegjorde over for de 66 deltagere for de forretningsmuligheder, der tegner sig.
Juliette Forneris, daglig leder af Big Science Sekretariatet, siger:
- Datacentret i København bygges fra grunden. Og jeg er spændt på, om man holder tidsplanen. Vores opgave er at sørge for, at danske virksomheder er så velinformeret om licitationer på området som muligt.
Verdens bedste anlæg
Når ESS står færdig i 2019, vil det være det førende neutronforskningsanlæg i verden.
- Derfor vil ESS i høj grad være med til at sætte Øresundsregionen på verdenskortet som et internationalt centrum for forskning og udvikling, hvis lige kun vil findes få andre steder på kloden, siger hun
Ved hjælp af en kraftig neutronkilde kan ESS bruges til forskning og undersøgelser inden for et meget bredt felt. Lige fra sundhed, fødevarer, vedvarende energi, kvantefysik, nano-videnskab og meget mere, som vi endnu ikke har fantasi til at forestille os.
Derfor vil ESS også tiltrække et stort antal internationale forskere og virksomheder og formentlig give et boost til forskningsmiljøet i Danmark og ikke mindst til dansk erhvervsliv.
Det danske bidrag
Danmark og Sverige er værtslande for ESS, hvor også andre europæiske lande bidrager. Danmark bidrager med 12,5 procent af konstruktionsomkostningerne svarende til 1,4 mia. kr. Sverige betaler 30 procent og byder altså ind med væsentlig mere.
Adam Jørgensen fra Primarytask, der laver informationsarbejde på projektet, fortæller:
- Projektet kan sammenlignes med CERN i Schweitz, altså et forskningsfælleskab med en række lande, der betaler til det. Man bygger neutronkanonen i Lund, og i København bygger man dataindsamlingscentret, så man kan sige, at kroppen er i Sverige og hovedet i Danmark.
- Centrene skal bruges til meget mere erhvervsrettet forskning end i CERN. Populært sagt er det et supermikroskop, der kan udnyttes meget bredt Og det vil betyde meget for Københavnsområdet, at de bedste faciliteter findes her. Forskere vil komme tilrejsende og især arbejde i Data Managment Centret, siger han.
Man bygger neutronkanonen i Lund, og dataindsamlingscentret i København. Så man kan sige, at kroppen er i Sverige og hovedet i Danmark."
Adam Jørgensen, Primarytask