Nordiske anlægsgartnere fejrer 50 års jubilæum
Halvtreds års formelt samarbejde mellem de fem nordiske landes anlægsgartnere fejres i dag og i morgen i Nordisk Blågrøn Konference, der tematiserer klimaet og det grønne arbejde
Temaet for konferencen er "Nordisk Blågrøn Konference" og emnet henviser til de udfordringer, som klimaet giver de grønne fag.
Der vil være indlæg om afledning af regnvand (LAR), grønne tage, byøkologi og Health Design. Under konferencen vil der være både workshops og studiebesøg til forskellige anlæg i København og Malmø, hvor der vises eksempler på, hvordan man i praksis håndterer udfordringerne.
Ejvind Røge, som udover at være landsformand for Danske Anlægsgartnere, er præsident for Nordisk Præsidium siger:
- Vi glæder os meget til at byde vore nordiske kollegaer velkommen til denne konference, som vi har lagt mange kræfter i. Vi har et utrolig godt samarbejde mellem de fem nordiske organisationer for anlægsgartnere, og vi har afholdt fælles konferencer siden 50erne. Netop dette års tema er særlig godt, fordi vi i Norden på den ene side har de samme udfordringer med klimaet og dog lidt forskellige, alt efter hvilken breddegrad man driver virksomhed på.
Festskrift udarbejdet
I forbindelse med konferencen er der udarbejdet et særligt festskrift i anledning af, at det formelle nordiske samarbejde fylder 50 år. De aktiviteter, som har bestået gennem præsidiets historie og dermed har vist sin bæredygtighed, vil fortsat bestå. Primært er der tale om det erhvervsfaglige samarbejde, den fælles repræsentation i andre fora, udstillingsbesøgene og dannelsen af netværk.
Det nordiske samarbejde står stærkt i dag og alene det forhold, at vi er med til hinandens årsmøder er med til at sikre kontinuiteten. Der er nye fælles aktiviteter på vej. For eksempel ansøger NP om tilskud til et nyt "Leonardo projekt", som omhandler brug af planter i forbindelse med taghaver og effekten af frost", hedder det blandt andet i festskriftet.
Det er hen over årene blevet meget tydeligt, at det, som binder anlægsgartnere sammen i hele norden, er vores tilgang til faget. Nok kan de klimatiske forhold være lidt forskellige og planternes vilkår ligeså, men det er stadig os, som skal stå for opretholdelsen af fagligheden i erhvervet. Dette er særdeles vigtigt, hvis vores fag skal bestå som et selvstændigt og uafhængigt erhverv, som ikke er "niche" i et andet erhverv. Derfor er vores vilkår i Norden ret ens og derfor har NP en fremtid", hedder det videre.
Flere unge ind
- I samarbejdet skal vi også til at se på, hvordan vi får flere unge ind gennem det nordiske samarbejde. Én af måderne er at NP hjælper unge på udvekslingsbesøg i de nordiske nabolande. Endelig vil vore nordiske kongresser være en del af fremtiden. Denne er blot en i en lang række. Vi lever i en tid med et højt tempo og udvekslingen af nyheder, oplysninger, data og informationer går meget stærkt. Som supplement til kongresserne ser jeg gerne, at vi i fremtiden får skabt en web baseret fælles nordisk faglig platform at arbejde ud fra, lyder det fra præsident og landsformand, Ejvind Røge.