23948sdkhjf

Ulige kamp er helt til rotterne

Politiet udskriver kun meget få bøder for østeuropæiske virksomheders overtrædelser af registreringsreglerne
Licitationen skrev den 25. januar 2012 i sin lederartikel:

- Det bliver spændende at se tallene fra politiet, når de skal redegøre for i hvor mange tilfælde, der er rejst tiltale for overtrædelser af de danske RUT-regler. Det samme gælder tiltaler for overtrædelser af arbejdsmiljøreglerne. Det vil ikke komme bag på Licitationen, hvis der er tale om en meget begrænset indsats fra politiets side, idet man sikkert vil hævde, at der er andre og vigtigere ting, der må prioriteres foran RUT-sager... citat slut.

Licitationen må desværre endnu en gang konstatere, at vi fik ret, når det gælder bekæmpelse, eller snarere mangel på samme, af den ulovlige østeuropæiske arbejdskraft, som dag for dag trænger danske byggearbejdere ud af arbejdsmarkedet.

Et ekspeditionskontor

Ifølge sekretariatschef Gunde Odgaard fra BAT er det nemlig kun i meget få tilfælde, at der er rejst tiltale mod de udenlandske virksomheder, der er taget i ulovligheder, når Arbejdstilsynet har været på besøg.

Gunde Odgaard siger til Licitationen, at han kun er bekendt med et par tilfælde, i hvert fald under ti, og Arbejdstilsynet har indgivet 138 anmeldelser:

- Arbejdstilsynet har lavet det efterforskningsmæssige arbejde og undersøgt sagerne. Vi fik at vide, at Politiet kun skulle være et rent ekspeditionskontor, som bare skal sende bøden videre. Alle er pressede, også fagbevægelsen, men man kan ikke bare lade fem og syv være lige, siger Gunde Odgaard, der ser frem til det udvalgsarbejde omkring social dumping, der er påbegyndt i går.

Krav på stedet

- Udvalget skal blandt andet beskæftige sig med, at det ikke nytter, vi har nogle regler, som ikke bliver håndhævet, end ikke når Arbejdstilsynet skrider ind. Der gives ikke bøder, og det burde være tydeligt for de fleste, at det går bare ikke, forklarer Gunde Odgaard.

Samtidig erkender han, at det hele slet ikke hjælper, hvis det så ikke kan lade sig gøre at opkræve bøderne, fordi de østeuropæiske virksomheder rejser hjem og kan være i fred for de lokale myndigheder:

- Man bør opkræve pengene på stedet eller gå til hvervgiver. Det må udvalget diskutere, så vi når frem til nogle mere egnede og begavede måder at gøre det på. Hvis vi kunne sortere virksomhederne, inden de kommer ind i Danmark, så var meget nået. Men EU sætter sig imod. Imidlertid forlyder det, at man fra EU’s side vil komme med nogle retningslinier for bedre håndtering af udstationeringsbestemmelserne. Sker det ikke, må de lade det være op til landene selv, mener BAT’s sekretariatschef, der peger på, at det er vanskeligt at skaffe sig et reelt overblik i forhold til politiets indsats.

Tværeuropæisk mål

Gunde Odgaard slår fast, at det er nødvendigt at sætte ind på at tage fat i de udenlandske virksomheder fra begyndelsen:

- Vi skal finde ud af, om de overhovedet er registreret i hjemlandet, og om de overhovedet betaler, hvad de skal i skat, moms og sociale bidrag. Når det er på plads, kan vi lukke dem ind over grænsen, så de kan løse opgaver. Det bør også være et tværeuropæisk mål at agere på. I øjeblikket bliver alle snydt. Ifølge en undersøgelse fra SKAT er over halvdelen af de østeuropæiske virksomheder end ikke registreret i hjemlandet. Det bekræfter blot vore egne tal. Det kan ikke afvises, at man i de pågældende lande er tilfredse, så længe der blot kommer penge i omsætning i hjemlandet, men på den anden side kan man ikke finansiere sit eget lands udgifter til sikringsordninger, hvis man går glip af de sociale bidrag, som eksempelvis i Polen er 47 procent oven i den udbetalte løn, siger Gunde Odgaard.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093