23948sdkhjf

Overset byggeopgave til 11 milliarder kroner

Dansk Industri holder fredag konference om forskningsinstallationen ESS i Lund; på dansk side af Øresund er mega-byggeriet overset
Det er nu byggefirmaer, rådgivere og entreprenører skal holde sig til. Det er en invitation med penge i.

Sådan lyder opfordringen fra briten Colin Carlile, direktør for ESS-Scandinavia selskabet, som hermed indbyder byggefirmaer til hoppe med på vognen nu allerede inden konstruktionen af den enorme forskningsfacilitet ESS i Lund og København er kommet i udbud. Invitationen kommer dagen før Styrelsen for Forskning og Innovation (FI) sammen med Dansk Industri (DI) holder stor konference på Copenhagen Business School i København om ESS-projektet.

Elitære forskere hos blandt andet Niels Bohr International Academy på Københavns Universitet jubler allerede. De har skabt halvårlige konferencer og teorigrupper om ESS-forskning. Nu skal bredden især blandt danske og svenske byggefirmaer med, så de kan samle viden om de store byggeopgaver, som Skandinaviens største forskningsanlæg til 11,4 milliarder kroner fører med sig. Mindst en tredjedel af budgettet vil være almindeligt byggeri, kontorindretning m.m., mens de sidste to tredjedele vil være teknisk udstyr samt det byggeri, der skal til for at installere udstyret.

Konkrete byggeopgaver

ESS er en forkortelse af European Spallation Source, og projektet er kaldt "Verdens bedste mikroskop," hvilket også er titlen på konferencen i dag.

Undertitlen er "En mulighed for udvikling og innovation". ESS skabes for at forske i materialer (også biomaterialer) via neutronbeskydning, så man kan se processer ned på atomart niveau. Det får både forskere og virksomheder i materiale- og bioindustrien gavn af som basis for nye produkter. ESS skal stå står klart i Lund i 2020 med tilhørende datacenter på Københavns Universitet.

Der er tale om det største Øresunds-byggeprojekt siden Øresundsbroen kom i 2000. Med lidt held er konferencen i morgen et dansk wake up call, håber arrangørerne, for det er nu projektet er ved at rykke frem mod konkrete byggeopgaver, der skal stå færdige om blot syv-otte år.

Vigtigt med kontakt

- Byggeindustrien bør følge ESS tæt nu, for det er meget specialiserede bygninger, vi taler om. Selvfølgelig følger vi alle regler for EU-udbud. Men min erfaring fra sådanne byggerier siger, at når byggevirksomheder søger information tidligt, og allerede før udbuddene, så har de bedre chancer for at håndtere det, når udbuddene så kommer, siger Colin Carlile, som førhen var direktør for et lignende projekt i Grenoble i Frankrig.

- Interesserede firmaer bør allerede nu begynde at stille spørgsmål og skabe kontakter hos os. Vi vil levere al information, men selvfølge skal vi være forsigtige, så alle får samme information og behandles ens op til udbuddene. Jo bedre firmaerne forbereder sig nu, desto bedre for dem og os. Vi får et bedre produkt til en bedre pris. Og senere problemer vil være minimerede, når byggefirmaer bliver en del af processen tidligt. Der er store muligheder.

- Tænk på, at vi allerede har et indkøbskontor for ESS nu. Vi har også udpeget en leder for innovation og industri fra marts. Det er vigtigt for byggefirmaer at skabe kontakt, for alting tager form nu, siger Colin Carlile.

Gode lokale chancer

Når Colin Carlile opfordrer danske og svenske byggevirksomheder til at være vakse ved havelågen skyldes det også, at han ser store chancer for netop dem.

- Danske og svenske byggefirmaer er kvalificerede og specialiserede nok til at deltage i ESS. Man behøver bare at se på store projekter, som Sverige og Danmark har klaret. De er også blandt årsagerne til, at ESS er lokaliseret her i Lund og København fordi den europæiske komite noterede, at netop her var topkvalificerede byggefirmaer med højtuddannede mennesker. Vi kan henvise til store byggeprojekter som Øresundsbroen, Malmøs Citytunnel, Turning Torso, Københavns Opera. Hertil vil vores stærke miljøprofil i Øresundsregionens byggeri tælle ved tildeling af opgaver på ESS, fastslår Colin Carlile.

Økonomi og tidsplan

Den samlede pris for ESS er cirka 11,4 mia. DKK. Det danske bidrag er 12,5 procent svarende til 1,3 mia. kr., mens Sverige skal finansiere 35 procent.

Fredag den 24. februar holder DI og Forskningsstyrelsen en konference om ESS. Centret i Danmark vil beskæftige omkring 60 forskere og teknikere, mens Lund får 400 permanente forskere og 2.000-5.000 besøgende forskere hvert år.

Det danske ESS sekretariat er i Forsknings- og Innovationsstyrelsen (FI). FI skal blandt andet rådgive om faglige spørgsmål om det danske engagement i ESS.

I maj 2010 afsatte Folketinget 40 mio. kr. til arbejdet med ESS i den såkaldt ESS Design Update fase. En ESS-aftale kom i Paris den 3. november 2011. En del formaliteter skal stadig på plads.

1. februar i år flyttede ESS-sekretariatet med nu 100 ansatte ind i nye lokaler i Lund, og med konsulenter er staben allerede oppe på 150. ESS bliver op mod 100 gange bedre end sammenlignelige faciliteter, og det åbner nye muligheder for produkter indenfor sundhed, miljø, klima og energi.

15 europæiske lande ud over Danmark og Sverige er med i ESS.

ESS AB arbejder nu på det tekniske design, planlægger forskning og forbereder byggeriet.

Byggestart på de første dele ventes i 2013. De første neutroner skydes af i 2019, og ESS skal stå klart i 2020 og være fuldt operationsdygtig i 2025.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093