23948sdkhjf

Borgere føler sig klemt i systemet

Skal beboere i almene boliger betale for, at bebyggelse arkitektonisk passer bedre til omkringliggende bygninger, spørger en gruppe frustrede beboere i en bebyggelse i Roskilde
En gruppe beboere i det almennytte boligbyggeri Ringparken i Roskilde føler sig dybt frustrerede og utrygge, efter at Boligselskabet Sjælland har udarbejdet en helhedsplan for Ringparken-afdelingen.

Problemet er imidlertid ifølge Karsten A. Krabbe, der selv bor i bebyggelsen, at planen er udarbejdet hen over hovedet på beboerne.

Han har derfor rettet henvendelse til Folketingets Boligudvalg om sagen og peger her på, at "mange helt basale oplysninger holdes skjult for beboerne", herunder huslejestigningernes omfang.

- Mange af de foreslåede elementer i helhedsplanen virker helt uforståelige på os, herunder at lejligheder på 42 – 47 kvadratmeter skal sammenlægges med den begrundelse at de er for små. Der skal også bygges ekstra etager på nogle boligblokke, som skal forsynes med elevatorer og bruges til ældre- og handicapboliger, samt til penthouselejligheder, skriver Karsten Krabbe.

Festival får en fordel

Han nævner i den forbindelse, at Roskilde Kommune står 100 procent for udlejningen.

- Mange forandringer virker direkte uhensigtsmæssige, køkken og bad skal bytte plads - køkkenerne er fra 1995, I nogle lejligheder skal der være åbne køkkener i stuen, værelserne skal ændres med ekstra døre eller andre proportioner, så de i praksis ikke kan anvendes. Eksempelvis sættes en ekstra dør ind til et i forvejen meget lille værelse, skriver han.

Ifølge Karsten Krabbe skal bygningerne også tilpasses til naboerne - Musicon og Roskilde Festival.

- Blandt andet skal bygningerne males hvide, så de passer til festivalens nye domicil: En kæmpestor sort bygning. Dertil kommer en kommunal beslutning om at Ringparken byplanmæssigt skal flettes mest muligt med Musicon, kommunens og festivalens fælles prestigeprojekt. Ingen beboer i Ringparken har så vidt vides noget kendskab til en sådan beslutning, fortsætter Karsten Krabbe.

Rammer svage beboere

Han noterer også, at "selv om det hævdes, at Ringparkens beboersammensætning stort set svarer til Roskildes, har Boligselskabet Sjælland med beslutningen om at nedlægge 100 to-værelses lejligheder med laserpræcision ramt bebyggelsens svageste beboere.

- I princippet har vi beboere fortrinsret til andre boliger i Ringparken. Men eftersom vi bliver truet med huslejestigninger på 30 procent eller endnu mere, vil det i praksis betyde, at vi enten ikke kan blive boende i vores lejligheder, eller at lejlighederne bliver så dyre, at vi ikke har råd til at bo i dem. Med huslejepriserne i Roskilde, kan vi heller ikke finde en anden lejlighed, som vi kan betale, skriver Karsten Krabbe, der også noterer, at de nuværende beboere har betalt til Landsbyggefonden, der ifølge Karsten Krabbe nu modarbejder beboernes interesser.

Ingen svar

Beboerne har "gentagne gange" henvendt sig til både Boligselskabet Sjælland og Roskilde Kommune uden at modtage konkrete svar på relevante spørgsmål.

- Vi bliver vi spist af med "svævende", uklare eller misvisende svar. Roskilde kommunes borgmester afviser at have godkendt nogen helhedsplan for Ringparken og hævder at det er Ringparken selv, der står bag. Men af Boligselskabet Sjællands hjemmeside fremgår det, at der er et "tæt samarbejde mellem Roskilde Kommune og Boligselskabet Sjælland".

Var i mindretal

Boligselskabet Sjælland afviser dog over for Licitationen - Byggeriets Dagblad, at der er noget, at komme efter.

- Den valgte afdelingsbestyrelse har sammen med interesserede beboere arbejdet med ønsker for, hvordan boligområdet Ringparken skal se ud fremover. Det sker på helt normal vis, med at beboerne drøfter hvad de ønsker. Karsten Krabbe var i mindretal på det beboermøde, hvor et flertal af beboerne besluttede at arbejde videre med en helhedsplan, og jeg kan da godt forstå, at man kan blive irriteret over at være i mindretal, forklarer Morten Lykkeberg, der er leder for kommunikation i Boligselskabet Sjælland

Intet underligt

Morten Lykkeberg peger bå, at "enhver borger kan skrive et brev til By- og Boligudvalget", men at det ikke ændrer, at et flertal i Ringparken har besluttet at arbejde videre med helhedsplaner for Ringparken.

- Karsten Krabbe forsøger at problematisere, at vi som boligselskab har en tæt kontakt med både kommune og Landsbyggefonden. Det gætter jeg på, at de fleste boligselskaber har. Det er der ikke noget underligt i. Roskilde Festival må jeg dog skuffe Karsten Krabbe med, at vi ikke har et samarbejde med. Vi svarer på de spørgsmål, som vi kan svare på. Nogle spørgsmål kan vi ikke svare på. De afhænger af, hvad beboerne beslutter. Det er ikke fordi vi skjuler noget, understreger Morten Lykkeberg.

Ønskede urafstemning

På et ekstraordinært afdelingsmøde d. 6. juni i år stillede Karsten Krabbe forslag om at sende den foreløbige helhedsplan til urafstemning blandt Ringparkens beboere.

I henhold til Boligselskabet Sjællands vedtægter kan 25 procent af de fremmødte kræve urafstemning, når huslejestigningen overstiger 15 procent. 38 procent af de fremmødte krævede urafstemning.

Men mødets dirigent, som også er formand for boligselskabets bestyrelse, erklærede, at fordi huslejen ikke var et tema på mødet, så skulle der almindeligt flertal til for at kræve urafstemning.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094