23948sdkhjf

Entreprenørerne er kommet op i gear

Entreprenørerne er blevet bedre til at tjene penge på deres opgaver, men byggebranchen er fortsat presset. Det viser ny, stor analyse fra Deloitte
Nye broer, flere jernbanespor og udvidet metro. Vejen fra beslutning til første spadestik er lang for de offentlige byggeprojekter, men regeringens kickstart af byggeriet begynder nu at slå igennem. Det holder hånden under en presset byggebranche, hvor mange private byggegrunde stadig ligger uberørt, og hvor virksomhederne underbyder hinanden for at få opgaverne.

- Pris er det afgørende parameter for, hvem der vinder opgaverne, og det fremmer ikke innovation, udvikling og kvalitet i dansk byggeri, siger Thomas Frommelt, partner i Deloitte.

I et stærkt konkurrencepræget marked har entreprenørerne fået trimmet deres forretning og øget indtjeningen pr. medarbejder med fyrre procent det seneste år. Indtjeningen per medarbejder ligger dog fortsat på et lavt niveau, og skal gerne forbedres yderligere. Det viser ny analyse fra Deloitte af byggebranchen.

Og næsten tre ud af fire entreprenører præsterede et overskud i 2011, hvilket er markant bedre end i 2010, hvor kun to ud af tre havde sorte tal på bundlinjen.

Hård konkurrence

For mange entreprenører er den umiddelbare dagsorden dog stadig overlevelse, understreger Thomas Frommelt, der står i spidsen for Deloittes analyse:

- Hver sjette entreprenørvirksomhed har en økonomi, hvor der er umiddelbar risiko for konkurs, og det kan være en enkelt opgave, der kan afgøre, om de kan betale lånene på deres maskiner.

De danske virksomheder er i hård konkurrence med de udenlandske selskaber på de store offentlige opgaver. Et eksempel er blandt andet Metrocityringen, der nu blandt andet bliver bygget af udenlandske entreprenører. Deloittes brancheekspert råder til, at danske entreprenører får styret deres arbejde mere effektivt, sørger for hurtigere betaling for deres arbejde og får en højere anvendelse af IT til at lette arbejdsgangene. Desuden kan partnerskaber, hvor for eksempel arkitekter, rådgivende ingeniører og entreprenører i fællesskab byder på de større opgaver, give både stordriftsfordele og pondus i konkurrencen med blandt andet de udenlandske selskaber.

Positiv udvikling

Selvom murerbranchen fortsat er presset, har branchen gang i en positiv udvikling. Murerne er begyndt at tjene flere penge, viser analysen fra Deloitte. Murervirksomhederne tjente sidste år i gennemsnit 20.000 kroner per ansat, hvilket nok er meget lavt sammenlignet med andre brancher i byggeriet, men dog stadig er en del højere end de kun cirka 5.000 kroner per ansat, som de tjente i 2010.

Til gengæld får murerne mere ud af de penge, som de investerer i virksomheden. Afkastet af investeret kapital er steget markant med 13 procentpoint fra 2010 til 2011.

I alt 142 virksomheder er blevet analyseret og tallene viser, at det især er de mindre og mellemstore murervirksomheder, der trækker resultatet op.

- Mange tænker, at murerarbejde handler om at klaske mursten oven på hinanden. Der er brug for indsigt i, at ordentligt murerarbejde kræver faglighed, så mit råd er, at murerne skal få pudset deres faglige stolthed af og få vist, at kunderne får en ekstra god kvalitet, når de vælger faglærte murere. Samtidig er der også et stort behov for at gøre arbejdsgangene mere effektive for at klare konkurrencen med de udenlandske virksomheder, pointerer Thomas Frommelt.

Solidt fundament

Tømrerne klarer sig bedre gennem den økonomiske krise end mange andre håndværkere. Tømrerne får mere ud af de penge, som de investerer i virksomheden end for eksempel både murerne og entreprenørerne. Brancheanalysen viser, at deres afkast i gennemsnit er ti procent højere.

Til trods for at tømrerne ikke har oplevet samme vækst i deres indtjening som for eksempel murerne, har 41 procent af tømrervirksomhederne en sund forretning med et højt afkast af de penge, der er investeret i virksomheden.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079