23948sdkhjf

Carlsbergs campus skal åbne sig mod byen

En ny campus med plads til 10.000 studerende sætter for alvor gang i den nye Carlsberg By. Og den kommer ikke til at lukke sig om sig selv, som i mange amerikanske campusmiljøer, siger UCC-rektor
Med startskuddet til et campus-område på hele 33 hektar på den tidligere bryggeri-grund i hjertet af København, bliver der nu sat gang i et af landets vigtigste byudviklingsprojekter.

Professionsskolen UCC etablerer en ny uddannelsescampus på mere end 55.000 kvm i det nye bykvarter.

UCC og Carlsberg Byen P/S har indgået et såkaldt offentligt-privat partnerskab om opførelsen, og rektor Laust Joen Jakobsen fra professionshøjskolen er begejstret ved udsigten til den planlagte uddannelsescampus

- At samle uddannelsen i Carlsberg Byen handler først og fremmest om at skabe et godt miljø for både lærer- og pædagoguddannelserne. Det er fremtidens uddannelsesmiljø, som bliver attraktivt for de studerende og for lærerne. Og selvfølgelig handler det også om beliggenhed, beliggenhed og beliggenhed, siger Laust Jakobsen til Licitationen - Byggeriets Dagblad.

- Vi er inspireret af campusmodeller i både Norge, Østrig og Holland. Ikke nødvendigvis den amerikanske campustype, som først falder én ind. Rapporter viser, at USA-modellen er en selvstændig lille by, som RUC måske var tænkt som engang. Vores er noget andet: Det er et åbent bymiljø, hvor de amerikanske lukker sig langt mere om sig selv i nogle elitære små bysamfund. Vores åbner sig mod byen, og det betyder, at en stor del af stueetagen for eksempel ikke er vores, men udlagt til liberalt erhverv. 10.000 studerende har også købekraft, og der skal være plads til butikker og cafeer, siger Laust Joen Jakobsen, der tilføjer, at filosofien er “jo mere by, jo bedre."

- Det er en win-win-situation for Carlsberg og os. Vi bliver en afgørende brik i forhold til at sætte skub i Carlsberg Byen, og vi ville et sted hen, hvor der er planer om at lave det til by. Vi havde også kig på Ørestad, men har ikke tålmodighed til at vente på, at der for alvor danner sig et bymiljø derude, siger UCC-rektoren til Licitationen - Byggeriets Dagblad.

Nyt og levende

I flere år har der været arbejdet på at forvandle Carlsbergs gamle bryggerigrund til et nyt og levende bykvarter.

I alt skal der bygges 567.000 kvm fordelt med 45 procent til boliger, 45 procent til butikker og erhverv og 10 procent til kultur, idræt og institutioner. Kvarteret kommer – fuldt udbygget - til at rumme cirka 3.000 boliger i forskellige former og prisklasser. Lige fra studielejligheder til penthouselejligheder.

Frem til 2016 opføres cirka 80.000 etagemeter, som udover uddannelse skal bruges til bolig, erhverv og detailhandel.

I det første store byggeafsnit skal campus’en for UCC opføres på det sydøstlige hjørne af grunden, omgivet af Sønder Boulevard, togbanen, J. C. Jacobsens Have samt af fredede industribygninger.

Cirka to tredjedele af de 80.000 etagemeter skal indrettes til undervisning med blandt andet sportshaller, auditorier, trykværksted og bibliotek. Resten af byggeriet indrettes til boliger, serviceerhverv samt dagligvarebutikker.

- Det er en stor glæde, at byggeriet af Carlsberg Byen kan gå i gang med et så stort og overbevisende projekt, som kan vise grundtanken i vores vision om at skabe en mangfoldig og levende bydel, siger adm. direktør Lars Holten, Carlsberg Byen P/S, i den pressemeddelelse, der i går blev sendt ud om startskuddet på Carlsberg.

Det lykkedes i går ikke Licitationen af få en uddybende kommentar fra Lars Holten.

Skab sammenhæng

Konkurrencen om at udforme området blev vundet af de fem danske tegnestuer Vilhelm Lauritzen Architects, Christensen & Co Arkitekter, Cobe, Nord Architects og Effekt.

Byggeriet som vil blive præget af materialer i høj kvalitet, består af to bygningskroppe: En U-formet karré, der spejler den eksisterende karré-bebyggelse på Vesterfælledvej og en kompakt midterbygning, kaldet Warehouse, som refererer til de store industribygninger længere inde på Carlsberg-grunden. De to bygningskroppe fletter sig ind i hinanden og rummer hver især både faciliteter til UCC og kvadratmeter reserveret til butikker, erhverv og bolig.

I øjenhøjde kommer det nye byggeri til at være præget af et væld af forskellige materialer, herunder gyldne plader, grønglaserede tegl, begrønnede vægge og perforerede plader. Mens materialevalget på resten af bygningerne siger mod at skabe en arkitektonisk sammenhængskraft i projektet med reference til den fine bygningskultur på Carlsberg. Her er blandt andetvalgt fiberbeton, et materiale, der er karakteriseret ved at kunne præges i forskellige mønstre og overflader, hvilket stemmer godt overens med den forkærlighed for ornamentik, som ses mange steder i de eksisterende industribygninger i Carlsberg Byen. Mellem de to bygningskroppe finder man Campus Pladsen, der bliver offentlig tilgængelig for også her at skabe en kobling mellem by og skole.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095