23948sdkhjf

Fagbevægelsen i vildt opgør om kædeansvar

Byggefagforeninger vil have LO og BAT til at tilkendegive opbakning til ubetinget kædeansvar
Landets store byggefagforeninger undsiger LO i spørgsmålet om europæisk kædeansvar.

- LO repræsenterer ikke de danske bygningsarbejdere i det her spørgsmål. Det er en beslutning, der er truffet uden føling med, hvad der sker i virkeligheden.

Sådan siger Carsten Bansholm, faglig sekretær i Bygge-, Jord- og Miljøarbejderne Fagforening (BJMF), hvor han er ansvarlig for arbejdet med udenlandsk arbejdskraft.

Baggrunden er, at LO og DA i en fælles henvendelse til regeringen om det såkaldte håndhævelsesdirektiv har slået fast, at EU-forslaget om solidarisk hæftelse sættes ud af kraft i Danmark, hvis den udstationerende virksomhed er korrekt anmeldt til RUT-registret. EU-kommissionen lægger op til, at det er op til nationale myndigheder at formulere undtagelserne fra kædeansvaret - og LO og DA er enige om, at korrekt RUT-registrering udgør denne undtagelse.

LO’s holdning er i strid med, hvad fagbevægelsen - herunder LO - hidtil har ment om indførelse af kædeansvar, mener man således i Byggefagenes Samvirke i København - med deltagelse af samtlige byggefagforeninger i hovedstadsområdet.

Samvirkets organisationsudvalg har derfor på et møde mandag besluttet at bede om et møde med LO og BAT-kartellets top for at få fastslået linjen.

- Vi ser ingen logisk forbindelse mellem kædeansvar og RUT-registrering, og vi er uforstående over for LO og DA’s initiativ. Vi skal derimod fastholde, at Danmark bør indføre et ubetinget kædeansvar, uanset hvad der sker i EU, siger Bo Rosschou, formand for organisationsudvalget og formand for Malernes Fagforening i Storkøbenhavn.

- Vi mener fortsat, at der skal indføres et kædeansvar, enten gennem lovgivning eller via overenskomsterne eller snarere både og. På baggrund af de modsatrettede holdninger mellem LO og virkeligheden har vi på organisationsudvalgets møde netop besluttet at bede om et møde med LO og BAT’s ledelse med det formål at få fastslået, at det er den danske fagbevægelses holdning, at der indføres et kædeansvar, siger Bo Rosschou.

RUT ingen garanti

Også de århusianske byggefagforeninger er rystede over “LO’s udsalg".

- Registering i RUT er ikke garanti for, at virksomhederne betaler hvad de skal, både når det drejer sig om løn og afregning til det offentlige i form af skat og moms. Jeg forstår simpelthen ikke, hvorfor LO er gået med til det. Hvis kædeansvaret kan ophæves, blot ved korrekt anmeldelse til RUT, er det fløjtende ligegyldigt, siger Claus Ørskou, formand for BAT i Aarhus og faglig sekretær i 3F Transport-Logistik-Byg i Aarhus.

- Det handler om at have et sted at placere regningen, når et udenlandsk byggefirmaer stikker af fra regningen, og det skal naturligvis være hos hovedentreprenøren. Det kan ikke passe, at en hovedentreprenør skal kunne slippe for sit økonomiske ansvar blot ved at underentreprenøren er anmeldt til RUT, siger Claus Ørskou.

Modstrid mod hovedkrav

Carsten Bansholm fra BJMF mener, at “LO er ude af trit med virkeligheden".

- Vi har nu ved to overenskomstforhandlinger prøvet at få kædeansvar ind i overenskomsterne hvad angår løn, kæmpet for kædeansvar og bestilleransvar i lovgivningen, vi har undersøgt, hvad der er gældende i andre lande og har udarbejdet modeller for, hvordan det kan lade sig gøre. Derfor er det rystende, at vores egen hovedorganisation sælger ud af et af vores vigtigste krav for at bekæmpe social dumping. Det er i direkte modstrid med alt det vi har kæmpet for i mange år. Vi har skudt os selv i foden, siger Carsten Bansholm.

Se også dagens leder.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093