23948sdkhjf

Overlevelse ligger i omstillingsevne

Fra at have boligbyggeri som primær fokus har arkitektvirksomhed succesfuldt skiftet kurs i retning af de offentlige arbejdsgivere. Og alle kræfter skal inddrages fra start. Der er ikke råd til at gøre tingene to gange
Byggebranchen er andet end krise, mener Casa Arkitekter A/S, der netop har vundet opgaver i Kolding og Vejle.

I løbet af sommerperioden har tegnestuen sikret sig opgaver med etablering af hospice i Vejle og kollegieboliger i Kolding.

- Begge projekter er vundet i skarp konkurrence. Det er i dag vigtigt at have gode samarbejdspartnere, der trækker i samme retning, så vi udnytter den samlede ekspertise bedst muligt, siger Søren Qvist Hansen, bygningsingeniør fra Casa.

Han erkender, at det har været - og stadig er - et hårdt marked, men i det seneste år “har vi haft rigtigt dejligt travlt", som han formulerer det.

Nu ser tegnestuen frem til at kunne overdrage 20 nye specialboliger i Kerteminde til Region Syddanmark og 10 boliger der er indrettet i De Gamles Hjem i Glamsbjerg til Glamsbjerg Boligselskab.

Fra rådhus til børnehave

Desuden vil det utraditionelle og spændende arbejde med at ombygge Ullerslev Rådhus og Herrested Skole til nye børnehaver løbe resten af året.

- Det er lykkedes for os at give tilbud på projekterne i kraft af den store faglige bredde og gode referencer inden for blandt andet undervisningsbyggeri, børneinstitutioner, boliger og erhvervsbyggeri, siger bygherrerådgiver Søren Qvist Hansen til Licitationen – Byggeriets Dagblad:

- Vi har på trods af konjunkturerne formået at øge markedsandele på Fyn i løbet af de sidste fem år, og det er en selvforstærkende effekt, for når referencerne er der, og vi har bevist, at det kan lykkes, så kommer der opgaver.

- Men det er et barsk marked, og derfor har der ikke været et egentligt vendepunkt. Før krisen havde vi boliger i centrum, og nu arbejder vi mest for det offentlige. Blandt andet laver vi specialboliger som det nye autismecenter i Kværndrup og boliger for udviklingshæmmede i Kerteminde, siger han om omstillingen.

- Det har ikke været et hårdt skift, men det har været et bevidst skift. Vi skulle være meget bevidste om vores funktion og hvad forskellen er på før og nu. Når man skal lave specialboliger, skal de ikke bare tegnes som vi plejer. Selv om vi har arbejdet med almindelige boliger, og har nogle redskaber, skal der mere frem fra værktøjskassen, siger han til Licitationen.

Optimerede projekter

For fem år siden lå næsten hele Casas marked på Sjælland, mens det nu er nogenlunde ligeværdigt med Fyn. I Odense er der fire medarbejdere og i Næstved arbejder 15 arkitekter og konstruktører samt et par ingeniører, der også fungerer som byggeledere og bygherrerådgivere.

- Vi bruger også den viden, ingeniørerne har, for at kunne optimere vores projekter. I dagens byggebranche er det nødvendigt - i sammenhæng med krav og honorarer - at man ikke skal løse tingene to gange - vi skal ramme rigtigt på et tidligere tidspunkt end det var nødvendigt før. Og vi skal udnytte den viden, der ligger i den samlede gruppe. Der er ikke tid og råd til at være bedrevidende, det handler om at samarbejde smartere, siger han.

Søren Qvist understreger, at virksomheden gerne vil arbejde i især Østjylland, og i kraft af opbygningen, hvor medarbejdere er vant til at samarbejde over afstande, kan det lade sig gøre.

- Via vores digitale møderum kan vi stå i hver sin landsdel og alligevel skitsere på den samme tavle samtidigt. Dermed ophæver vi de fysiske afstande og lader os ikke begrænse af noget, der ikke behøver være begrænsende, siger han.

Af nyere projekter, som Casa gerne viser frem, er desuden tilbygningen til Nyborg Gymnasium, med ny sciencefløj, som arkitektvirksomheden selv synes er rigtig vellykket.

Tegnestuen fik i foråret MiljøForum Fyns diplom for renoveringen af Højmeskolen og Casa Arkitekters grønne profil forstærkes løbende. Medarbejderne efteruddannelse er et vigtigt element og medarbejderstaben mønstrer også en autoriseret passivhusdesigner.

Formelt og uformelt

Men Casa er ikke de eneste arkitekter, der mærker fremgang i det sårbare marked.

I går offentliggjorde Skala Arkitekter, at de netop har vundet arkitektkonkurrencen om renovering og ombygning af EUC Vest. Konkurrenceforslaget, der er udarbejdet i samarbejde med Smak Architects, bygger på et varieret rumligt forløb, der støtter de mange aktiviteter på EUC Vest.

Projektet er overordnet bygget op omkring to rumtypologier - de formelle og de uformelle læringsrum.

De formelle består af de seks værksteder, maskinværkstedet og undervisningslokaler. Med andre ord de rum, der er kodet til faglige og undervisningsmæssige aktiviteter.

De uformelle læringsrum er organiseret, så de kan støtte de faglige og de sociale aktiviteter. Rummene er derfor ikke organiseret efter faglige indhold, men i stedet efter forskellige sociale strukturer og varierede rumlige forløb. På den måde får man ifølge arkitekterne et stærkt miljø, der understøtter læringen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.089