23948sdkhjf

Flertal er for skattefordele til små virksomheder

Danskerne ser positivt på skattefordele til landets mindre virksomheder, viser ny måling
Det er helt på sin plads med skattefordele til små virksomheder, mener et flertal af danskerne.

Det fremgår af en ny temperaturmåling, som Analyse Danmark har lavet for Ase.

Her har 55 procent af de 1.105 adspurgte sagt ja til, at Danmark - ligesom USA - skal begunstige små virksomheder med skattefordele for at øge beskæftigelsen, 22 procent har sagt nej, og 23 procent har svaret ved ikke.

Svarfordelingen glæder Ases direktør, Karsten Mølgaard Jensen, som samtidigt fremhæver Boligjob-ordningen som et eksempel på, hvordan man gennem skatten kan begunstige små virksomheder - også selvom der her ikke er tale om en skattelettelse direkte rettet mod virksomhederne.

- Boligjobordningen begunstiger virksomhederne på en måde, som både kommer virksomhederne og lønmodtagerne til gode. Virksomhederne får mere at lave og får brug for flere hænder. For lønmodtagerne betyder det både øget beskæftigelse og lettere adgang til de ydelser, virksomhederne leverer, siger han.

Også Frank Korsholm, afdelingschef i Håndværksrådet ser positivt på tilbagemeldingerne.

- Resultatet er en klar anerkendelse af, at de mindre virksomheder har brug for en håndsrækning, siger han til Licitationen - Byggeriets Dagblad og understreger, at skattefordelene kan udformes på mange forskellige måder, og at Håndværksrådet foreslår et bundfradrag på 100.000 kroner til virksomheder med under 10 ansatte eller en omsætning på højst 10 mio. kroner.

Bundfradraget skal gøre det muligt for virksomhederne at opbygge kapital, og fradraget skal gælde, indtil virksomheden har en ejenkapital på 20 procent, lyder det.

Politisk tilbageholdenhed

Torsten Schack Pedersen, skatteordfører for Venstre, er også positiv over for resultatet af målingen, men han er samtidigt tilbageholdende med at nikke anerkendende til skattefordele rettet mod de mindre virksomheder.

- Vi er meget optagede af at få skabt bedre vilkår for iværksætteri og for mindre virksomheder, men om der skal være skattefordele for de små er et godt spørgsmål, som jeg ser et behov for at dykke nærmere ned i, før jeg vil lægge hovedet på blokken og sige, at det er noget, vi vil satse på, siger han og fortsætter:

- Vi er altid åbne over for konkrete forslag, og jeg vil gerne se nærmere på det. Det lyder spændende, hvis man på den måde kan gøre noget for at understøtte dem, der har svært ved at skabe kapital, men der er flere aspekter at tage hensyn til - blandt andet, når det gælder konkurrence. Som udgangspunkt tror jeg, at det handler om at skabe generelle vilkår, som gør det attraktivt at drive virksomhed i Danmark.

Det aspekt er Dansk Byggeri enig i.

- Hvis vi ser på resultatet, så er det ganske positivt. Det viser, at vi efterhånden har en befolkning, der er ret erhvervsvenlige og ved, hvor skoen trykker. Men om man så skal klappe i hænderne og sige, at det er det, vi gør, er vi i Dansk Byggeri mere tilbageholdende med at konkludere - både af hensyn til konkurrencen og for at undgå et for kompliceret skattesystem. Det sker selvom vi udemærket ved, at de små er hårdt ramt. Vi mener, at der i stedet skal arbejdes for mere generelle sunde og stabile rammevilkår, og her er der mange områder at tage fat på, siger Bo Sandberg, cheføkonom i Dansk Byggeri.

Til gengæld er både han og Torsten Schack Pedersen enig i Ases fokus på Boligjobordningen.

- Der er ingen tvivl om, at den er til gavn for mange små- og mellemstore virksomheder. Derfor har vi også et konkret forslag om en forlængelse på bordet, lyder det fra Torsten Schack Pedersen.

Fokus på andre aspekter

Skatteordfører Astrid Krag (S) ser omvendt ikke nogen grund til at forlænge Boligjobordningen, og er der råd til yderligere skattelettelser peger hun på, at de skal gå til andre formål.

- Danskerne bruger jo faktisk Boligjobordningen langt mindre end forventet, og samtidig er Boligjob-ordningen et redskab, der er blevet brugt i de år, hvor krisen var værst og har aldrig været tænkt som en permanent ordning, skriver hun i en mail og fortsætter:

- De små og mellemstore virksomheder er helt centrale i dansk erhvervsliv og er samtidig arbejdsplads for tusindvis af danskere. Samtidig udgør de et stort vækst- og beskæftigelsespotentiale – og derfor skal de have mulighed for at vokse sig større med gode rammebetingelser. Men samtidig skal der være penge til at finansiere skattelettelser - også til erhvervslivet, som vi gjorde det senest med vores skattereform. Og bliver der råd til flere skattelettelser vil vores fokus være at lette skatten i bunden for de danskere, der har de mindste og helt almindelige lønindtægter.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11