23948sdkhjf

Dansk Byggeri: De gamle rønner skal rives ned

Ministeren klar til at opprioritere nedrivninger af faldefærdige bygninger i de mindre byer
Dansk Byggeris erhvervspolitiske chef Torben Liborius peger i en analyse på, at ”flere hundrede gamle faldefærdige rønner står spredt og skæmmer i Region Midtjylland”.

- Riv dem ned. Mange af boligerne er i så dårlig stand, at nedrivning er det eneste rigtige, siger Torben Liborius.

Et stort antal af de pågældende boliger mangler helt fundamentale faciliteter som køkken, bad og toilet. Faktisk er det hele 12.891 boliger i området, der mangler en af de nævnte faciliteter, 2.058 boliger mangler to af faciliteterne, mens 353 boliger mangler alle tre faciliteter, altså både køkken, bad og toilet.

- Mere end 250 af de utidssvarende boliger i Region Midtjylland står helt tomme. En del af boligerne vil kunne renoveres, men en stor del er ikke andet værd end at rive ned, mener Torben Liborius.

Tiltrængt løft

Ifølge Torben Liborius er det dog langt fra gratis at rive gamle huse ned.

- Med den tidligere nedrivningspulje kunne kommunerne søge om midler til opkøb af gamle faldefærdige huse for at rive dem ned og dermed give landdistrikterne et tiltrængt løft. Men pengene slap hurtigt op, og der står stadig mange faldefærdige huse tilbage. Det er positivt, at ministeren for by, bolig og landdistrikter, Carsten Hansen (S), har fokus på at udvikle landdistrikterne, men dertil hører, at man fjerner de utidssvarende boliger, der alligevel kun skæmmer og stort set ikke kan sælges. Derfor er det nødvendigt med en fornyelse af nedrivningspuljen, siger Torben Liborius, der vurderer, at det koster cirka 100.000 kroner at rive et hus ned inklusiv bortskaffelse af materialerne.

- Det er vigtigt at sikre, at nedrivning foregår professionelt, så det sikres, at både miljøregler og sikkerheden for nedrivningsarbejderne er i orden. Det er ikke noget, man bare kan overlade til andre, der ikke ved, hvad de har med at gøre, siger Torben Liborius til Licitationen og noterer, at med en årlig pulje på 200 mio. kroner vil man inden for en kort årrække kunne nå langt og fjerne mange af de utidssvarende boliger, der er i så dårlig stand, at de ikke er værd at renovere.

Reserverer 75 mio.

Dansk Byggeri kvitterer for, at Carsten Hansen allerede har taget en række initiativer for at lette kommunernes muligheder for at rive faldefærdige boliger ned.

Dels ved at omlægge midlerne, så en større del af midlerne tilfalder byer med under 10.000 indbyggere, og dels ved at indskærpe over for borgmestrene, at kommunerne i langt højere grad kan pålægge ejerne af faldefærdige boliger enten at bringe forholdene i orden eller at rive dem ned – for ejerens egen regning vel at mærke. Overholder ejeren ikke det kommunale påbud, kan kommunen få foretaget nedrivningen for ejerens regning.

Samtidig øges den såkaldte refusionsprocent for byfornyelse, herunder nedrivning, den del af udgifterne kommunerne får tilbage fra statskassen, fra 50 til 60 procent.

Koster dyrt

Carsten Hansen siger til Licitationen, at regeringen i forbindelse med forhandlingerne om den kommende finanslov vil reservere 75 mio. kroner af byfornyelsesmidlernes i alt 300 mio. kroner til de mindre byer:

- Nedrivninger af faldefærdige boliger er en kæmpeopgave, der, hvis vi her og nu skulle løse problemet, ville omfatte 51.000 tomme boliger og koste omkring fire mia. kroner. I ministeriet vurderer vi, at det koster 80.000 kroner i gennemsnit at nedrive en faldefærdig bygning, siger Carsten Hansen.

Han bebuder samtidig et initiativ, der skal give kommunerne bedre mulighed for at gribe ind over for udlejere af de faldefærdige bygninger.

- Vi er nok alle noget forundrede over typer som ”Låsby-Svendsen”, der udlejer faldefærdige bygninger til socialt svagt stillede borgere. Der vil vi via lovgivningen sikre kommunerne mulighed for via huslejenævnet at fratage disse udlejere retten til fremover at leje boliger ud, slutter Carsten Hansen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094