23948sdkhjf

Hver femte ledig vvs’er vil miste sine dagpenge

Især vil en stor andel af de ældre ledige miste dagpengeretten, når nye regler træder i kraft 1. januar
Flere end hver femte af Blik- og Rørarbejderforbundets ledige medlemmer risikerer at miste retten til dagpenge, når den midlertidige forlængelse af dagpengeperioden udløber til årsskiftet.

Det viser en opgørelse, som Byggefagenes Arbejdsløshedskasse har udarbejdet. Knap 100 ledige svarende til flere end hver femte ledige Blik og Rør-medlem står til at miste dagpengeretten. Dermed er de i farezonen for at miste deres livsgrundlag, idet mange på grund af ejerbolig eller en arbejdende ægtefælle ikke har mulighed for at få kontanthjælp.

Det er især de ledige over 50 år, der er i farezonen, idet næsten hver anden ledige medlem i aldersgruppen, falder for de skærpede regler, hvis de ikke får arbejde inden da.

Blik- og Rørarbejderforbundets formand Max Meyer appellerer til politisk handling her og nu.

- Det her kan udvikle sig til en katastrofe for mange familier, hvis politikerne ikke snart viser handlekraft og mod til at løse problemet. Udsigterne til fuld beskæftigelse er lange, og derfor skal der gøres en ekstra indsats for at hjælpe de mange ledige, som er ramt af følgerne af den økonomiske krise, Vi efterlyser en akut redningsplan, som indeholder tre konkrete ønsker for de ledige. For det første skal ingen ledige uforskyldt miste retten til dagpenge i 2013. For det andet skal forringelserne af mulighederne for optjening af retten til nye dagpenge ændres. Og endelig bør ledige, som vælger at tage en uddannelse, ikke miste "klip" i dagpengene, siger Max Meyer.

Ingen kender tallet

A-kassernes brancheorganisation AK-samvirke har siden dagpengereformens vedtagelse fulgt udviklingen og udsendt prognoser for, hvor mange, der falder ud af dagpengesystemet som følge af den halverede dagpengeperiode og den fordoblede optjeningsret. Den seneste prognose lyder på, at 2.400 ledige hver måned vil miste dagpengeretten fra 1. januar 2013.

Dansk Arbejdsgiverforening (DA) mener imidlertid, at AK-Samvirke overser, at hele baggrunden for den kortere dagpengeperiode er, at få den enkelte, a-kasserne og jobcentrene til at gøre en større indsats tidligere i ledighedsforløbet.

- Hensigten med den kortere dagpengeperiode er på ingen måde, at ledige skal falde ud af systemet. Hensigten er derimod at få et mere dynamisk arbejdsmarked, hvor de samme personer ikke er ledige i årevis. Ingen ved reelt, hvor mange der faktisk vil miste retten til dagpenge, men alle tidligere erfaringer med ændringer af dagpengeperioden viser, at tendensen til at finde job lige før perioden udløber, gælder uanset periodens længde, siger underdirektør Erik Simonsen.

Hertil siger Max Meyer, forbundsformand i Blik og Rør:

- Problemet er, at der mangler job. Jeg tror ikke, at nogen har taget en firårig uddannelse for at gå ledig på en tredjedel eller halv ydelse i forhold til at være i beskæftigelse, og vi så da også under højkonjunkturen for fire-fem år siden, at vi i visse områder ikke havde én eneste ledig. Er der arbejde, tager medlemmerne det, og ofte søger de også nedad og tager ufaglærte job og gør det dermed vanskeligere for de ufaglærte at få arbejde, siger Max Meyer.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094