Struktøruddannelsen i markant fremgang
Færre uddannelsesaftaler i byggeriet, men markant fremgang på struktørområdet
I årets første seks måneder er der indgået 200 nye uddannelsesaftaler på struktørområdet. Det er en stigning på 30 procent i forhold til samme periode sidste år. I samme periode er det totale antal indgåede aftaler for byggeriets uddannelser faldet med knap otte procent.
- Det afspejler ganske godt, hvor aktiviteten i bygge- og anlægsbranchen er i øjeblikket. Det er ikke mindst på anlægsområdet, hvor der er noget at lave og hvor virksomhederne kan se lidt længere frem end blot nogle få måneder, siger afdelingschef Louise Pihl fra Dansk Byggeri.
Hun mener, at der samtidig er tale om en tendens, som vil vare i flere år.
- Derfor er det ekstremt vigtigt, at man på skolerne i forbindelse med grundforløbene orienterer de unge om de bedre udsigter til at få en praktikplads, hvis man kigger til struktøruddannelsen fremfor måske tømrer- eller mureruddannelsen, og at også beskæftigelsesmulighederne efter endt uddannelse ser lysere ud. Det handler om at inspirere de unge til at søge derhen, hvor vi ved, der bliver behov for arbejdskraft, siger Louise Pihl.
Hun oplyser, at Dansk Byggeri arbejder på at få landets kommuner, både kommuner med sociale klausuler og med partnerskabsaftaler, til i højere grad at markedsføre de uddannelser, hvor man kan se, der bliver behov for arbejdskraft - og dermed ikke mindst struktøruddannelserne.
Desuden arbejdes der på andre fronter - blandt andet på UU-centrene - for at få mere fokus på struktøruddannelsen.
Skal tænkes langsigtet
Uddannelseskonsulent i Byggegruppen i 3F Steen Boesen glæder sig også over, at struktøruddannelsen oplever fremgang.
- Det er bestemt positivt og uden tvivl udtryk for, at visse dele af branchen har gang i aktiviteterne, men netop når man forventer mangel på struktører, så håber jeg, at arbejdsgiverne er deres opgave voksen og tænker langsigtet og opretter det nødvendige antal praktikpladser. På trods af fremgangen så var der før sommerferien godt 150 lærlinge på grundforløb, der manglede en læreplads som struktør, ligesom der er 60 struktørlærlinge i praktikpladskøen, så vi skal glæde os over fremgangen men samtidig appellere til, at der bliver lavet endnu flere aftaler, siger Steen Boesen.
Stort fald hos murere
I årets første halvdel er der indgået 2.957 uddannelsesaftaler inden for byggefagene inklusive elektrikeruddannelsen. Det er et minus på 252 eller knap otte procent i forhold til sidste år.
Det er uddannelserne som tømrer, murer og bygningsmaler, der noterer markant tilbagegang. Værst ramt er murerområdet, hvor der er indgået 23 procent færre aftaler. Antallet af aftaler for elektrikere, vvsere og snedkere er stort set uændret.