Firmaer deles om lærlinge
Særlige praktikpladscentre skal få flere firmaer også i byggeriet til at tage lærlinge
Særlige praktikpladscentre på erhvervsskolerne skal være med til at høvle en del af køen væk. Forsøg på visse skoler i foråret er så gode, at byggeriets organisationer ønsker at få gjort praktikpladscentrene permanente. Tanken er, at lærlingene med erhvervsskolen som omdrejningspunkt får skruet et praktikforløb sammen bestående af flere korte aftaler med forskellige virksomheder.
- Det er et spørgsmål om at gøre virksomhedernes muligheder for at tage lærlinge mere fleksibelt. Vi har oplevet en krise, og mange virksomheder kan ikke se flere år frem og har ikke mod på at indgå en lang uddannelsesaftale men tør godt binde an med en kort aftale, siger Louise Pihl, afdelingschef i Dansk Byggeri.
- Vi ser for os, at det især kan finde anvendelse i forbindelse med større anlægsprojekter, hvor lærlinge får en del af praktikperioden på et sådant projekt og en anden del eksempelvis i et lokalt firma. Det handler meget om at sikre, at lærlingen kommer rundt i de forskellige discipliner, siger Louise Pihl, som gerne ser modellen testet i forbindelse med Femern Bælt-arbejdet.
- Lige nu samler man erfaringer, men er de gode, så er det da bare at komme i gang, siger hun.
Logbog bliver vigtig
Samme melding kommer fra Byggegruppen i 3F.
- Praktikpladsproblemet er achilleshælen i erhvervsuddannelsessystemet, og derfor må alle gode initiativer overvejes. Vi er tilhænger af lange uddannelsesaftaler, så lærlingene kun er i praktik i én virksomhed, men vi må erkende, at en række virksomheder ikke kan overskue en hel uddannelseperiode og andre ikke kan godkendes på grund af manglende bredde. Derfor kan praktikpladscentre være et blandt flere redskaber til at skaffe flere praktikpladser, siger uddannelseskonsulent Steen Boesen.
Han understreger, at lærlingens logbog bliver vigtig og skal sikre uddannelsens kvalitet og bredde samt at ansættelse skal ske på overenskomstmæssige vilkår, som var der tale om ordinære uddannelsesaftaler.
- Hvordan det praktisk skal skrues sammen, så der bliver en gulerod for virksomheder til at være med, må vi kigge på, men det er afgørende, at vi får flere virksomheder til at påtage sig ansvar for at uddanne fremtidens arbejdskraft, siger Steen Boesen.
Det nuværende praktikpladsforlig udløber ved årets udgang. Der forventes derfor indgået en ny aftale i løbet af efteråret.