23948sdkhjf

Endnu et affaldsanlæg er nu sat på pause

Modstand mod affaldsafbrænding udskyder nyt mega-projekt i midt-vestjylland
Det er åbenbart ikke nemt at bygge store affaldsanlæg i denne tid. Efter Amagerforbrænding-projektet til fire mia. kroner er sat på midlertidig pause, sker nu noget tilsvarende i midt-vestjylland, hvor bestyrelsen i affaldsselskabet L90 har besluttet, at et planlagt nyt anlæg ved Kjellerup ved Viborg skal revurderes, og at den endelige beslutning først skal tages om et år til maj 2103.

Der er selskabet L90, der håndterer affald for 13 kommuner, der nu møder modstand til bygningen af det nye forbrændingsanlæg i Kjellerup ved Viborg, der skal supplere det gamle i Esbjerg.

Værket i Esbjerg håndterer affald for det meste af Jylland, som så får varme retur via fjernvarmen, men det trænger nu til en afløser med bedre teknologi, og det har som med Amagerforbrænding været langt i planlægningen og nær udbudsafgørelse.

Før fuld opbakning

Oprindeligt har der været fuld opbakning fra alle 13 kommuner i L90, og projektet blev besluttet i 2008 af repræsentantskabet, men modstanden begyndte at vokse anført af Vejle Kommune, der har den næststørste affaldsmængde af kommunerne.

Formand for Natur- og Miljøudvalget i Vejle Kommune, Søren Peschardt (S), forklarer til Licitationen, at deres modstand, som kommer fra en enig kommunalbestyrelse, bygger på samme filosofi, som kommer fra miljøminister Ida Auken (SF) om, at der i meget højere grad skal satses på genanvendelse i stedet for afbrænding.

- Vi stemte ja i 2008 til anlægget. Der var der et klart behov, og der var så løsningen. Men det var dengang. I de seneste år er der sket rigtig meget inden for genanvendelsesteknik, og derfor er det nu, vi har chancen for at tænke i nye baner og gøre Danmark til et forgangsland inden for genanvendelse, siger Søren Peschardt til Licitationen.

En sejr

Og konklusion på det nye møde i sagen, hvor bestyrelsen nu har besluttet at udskyde projektet, betragter Søren Peschardt som en sejr for sine holdninger. Og han tvivler på, at værket overhovedet bliver opført.

- Jeg og mange andre er overbevist om, at det ikke er vejen frem at bygge store affaldsanlæg til at brænde affald af. Vi skal tænke i nye baner og i mere genanvendelse. Og det skal vi nu koncentrere os om, og jeg er overbevist om, at det for alvor rykker inden for den teknologi, og at der er ikke bliver behov for det nye anlæg ved Kjellerup.

Denne holdning er bestyrelsesmedlem i L90, Søren Kristensen (S) fra byrådet i Silkeborg aldeles uenig i.

Han mener ikke, at det er realistisk at satse på genanvendelse i den målestok i de næste årtier. Men han er dog ikke helt utilfreds med, at beslutningen om projektet er udskudt et år.

- Det er simpelthen ikke realistisk med genanvendelse af husholdningsaffald i den målestok. Det varer rigtig mange år før teknologien på området er bare i nærheden af at kunne håndtere affald i de store mængder, vi skal håndtere. Men vi kan måske bruge dette års udskydelse til, at alle kan se, at vi har ret, siger Søren Kristensen til Licitationen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.118