Svindel skal afklares - og hullerne skal lukkes
Regeringen iværksætter et omfattende udvalgsarbejde for at afdække mulighederne for at sætte yderligere ind mod social dumping
Svaret synes indlysende, men det er det ikke - og det skal afklares, fordi der er store forskelle i krav og regler afhængig af, om det er en dansk eller udenlandsk virksomhed, der arbejder i Danmark.
Denne afklaring skal leveres af et udvalg, som regeringen nedsætter for at analysere alle aspekter, der skal styrke indsatsen mod social dumping. Udvalget, der er aftalt som en del af regeringens finanslovsaftale med Enhedslisten, skal komme med konkrete forslag til nye tiltag, som samlet set styrker indsatsen til bekæmpelse af social dumping.
Udvalgets kommissorium er netop offentliggjort, og heraf fremgår, at det skal juridisk afklares, hvornår en virksomhed skal være etableret i Danmark, og hvornår den er at regne for en udenlandsk virksomhed samt hvilke forskellige krav og regler - både danske og EU-retlige - der gælder i de to situationer med hensyn til blandt andet medarbejdere, registrering, skat, moms og afgifter.
Baggrunden for at få foretaget afklaringen er blandt andet, at der er eksempler på udenlandsk registrerede virksomheder med dansk ledelse, som arbejder som udstationerende, men hvor ikke mindst fagbevægelsen mener, at der er tale om virksomheder alene med en postkasseadresse i udlandet - og at formålet alene er at slippe for at afregne skat i Danmark.
- Det imødekommer et af vores ønsker, fordi vi betragter det som et enormt problem, at virksomheder kan virke i et tomrum og hverken afregne med det offentlige i Danmark eller i hjemlandet. I den forbindelse er det også afgørende, at man undersøger mulighederne for kontrol af, om de udenlandsk registrerede virksomheder, som opererer i Danmark, reelt er etableret og har aktivitet i hjemlandet, siger Palle Bisgaard, faglig sekretær i Byggegruppen i 3F og gruppens ansvarlige for indsatsen imod social dumping.
Han er i øvrigt godt tilfreds med udvalgets kommissorium.
- Det afspejler meget godt nogle af de krav, som vi har stillet gennem de seneste år. Nu håber vi, at kommissoriet omsættes til præcise problemformuleringer, så der kan komme helt konkrete forslag til løsning af de største problemer, siger Palle Bisgaard.
Skatteregler kulegraves
Regelafklaringen skal også omfatte EU-reglerne omkring sociale forsikringer med henblik på mulige krav og kontrolredskaber, ligesom man vil undersøge mulighederne for at kræve forhåndsanmeldelse efter anerkendelsesdirektivet.
Også lovgivning og administration på skatteområdet for udenlandske tjenesteydere skal kulegraves for eventuelt at iværksætte nye kontrolredskaber.
Udvalget skal også undersøge mulighederne for at styrke RUT-registret. Det kan eventuelt ske ved yderligere dokumentationspligt til virksomheder, der anmelder sig i RUT.
Inddrivelse af gæld
Udvalget skal også komme med forslag til løsning af det problem, at det har vist sig nærmest umuligt at inddrive tilgodehavender, når de udenlandske virksomheder først har forladt landet. Det drejer sig både offentlige krav som moms eller private krav til fagforeninger i form af bod i Arbejdsretten.
I den forbindelse skal mulighederne for skærpede sanktioner for særligt alvorlige overtrædelser eller bevidst omgåelse af reglerne for tjenesteydere også undersøges.
Udvalget har også til opgave at vurdere andre landes erfaringer med redskaber til modvirkning af social dumping. På den baggrund vil indgå norske erfaringer med blandt andet ID-kort og skiltning på byggepladser.
- I den forbindelse vil det samtidig være naturligt at lade sig inspirere af den myndighedsmodel, som man har i Norge, hvor Arbejdstilsynet har fået de fælles kompetencer på også skatte- og politiområdet.
Der bliver tale om et embedsmandsudvalg med repræsentanter for otte ministerier. Arbejdsmarkedets parter inddrages. Udvalget skal afgive rapport til aftalepartierne senest 1. oktober 2012.
Det betyder, at ny lovgivning og nye initiativer formentlig kan sættes i værk fra 2013.