Få firmaer kræver billigere husleje
Danske virksomheder udnytter ikke den mulighed, som erhvervslejeloven giver for at bede om huslejenedsættelser, viser en ny undersøgelse
Det viser en ny undersøgelse foretaget af Epinion for advokatkæden Advodan.
Ifølge undersøgelsen, der er baseret på 500 interview med små og mellemstore virksomheder i hele landet, forventer 67 procent af de virksomheder, der har indgået en lejekontrakt i 2008, ikke at benytte sig af retten til at få reguleret huslejen i år.
Ifølge Advodan kan der være mange penge at spare på at foretage et huslejetjek.
- Lige som man ind i mellem tjekker sine forsikringer, bør man også tjekke sin husleje ind i mellem. Hvis virksomheder danner sig et reelt billede af markedslejen for deres konkrete lejemål og desuden sikrer sig den nødvendige juridiske bistand, er der særdeles gode chancer for huslejenedsættelse, siger advokat Camilla Kisling fra Advodan.
Dyrt at føre sag
Ifølge erhvervslejeloven har både lejer og udlejer af erhvervsejendomme ret til at varsle huslejeændring hvert fjerde år, hvis det kan bevises, at den nuværende husleje i høj grad ikke stemmer overens med prisen på markedet.
En væsentlig uoverstemmelse er mellem 10 og 15 procent, forklarer Camilla Kisling. Hun oplyser desuden, at reglen om genforhandlingsmuligheden hvert fjerde år gør sig gældende i langt de fleste lejekontrakter, men at udlejer kan skrive sig ud af den i kontrakten. For eksempel kan en udlejer skrive i lejekontrakten, at der først er mulighed for at forhandle ny husleje efter otte år.
Camilla Kisling råder ikke virksomhederne til at kaste sig hovedkulds ud i at varsle huslejeændringer.
- Mit råd til virksomheder er at bede en advokat om at bruge en time eller to på at tjekke markedspriserne for husleje i lignende lejemål. Hvis en virksomhed betaler væsentligt mere end markedsprisen, bør man først og fremmest forsøge at få en forhandlingsløsning med udlejer, da markedslejesager er dyre at føre. Hvis ikke det bærer frugt, må man i samråd med sin advokat vurdere, om der er basis for at føre en boligretssag, siger hun.
Gælder også udlejere
Det er ikke kun lejere, der sjældent benytter sig af genforhandlingsmuligheden. Udlejerne anvender heller ikke muligheden ofte.
- Mig bekendt praktiseres det ikke i særlig stor udstrækning, siger Torben Christensen, administrerende direktør i Ejendomsforeningen Danmark, som er en erhvervsorganisation for ejere, udlejere og administratorer af fast ejendom.
Torben Christensen tror ikke, at der er mange penge for lejerne at hente ved at søge om huslejenedsættelse:
- Krisen har især ramt erhvervsejendomsmarkedet, og derfor er priserne i forvejen presset ned.
Den modsatte holdning har Camilla Kisling.
- Netop fordi markedet er presset lige nu, kan der være mange penge at hente for virksomheder. Det kan være, at markedet er faldet markant, siden man indgik lejekontrakten, siger hun.