Vi mangler grønne erhvervsejendomme
Det er bestemt ikke nogen dårlig aftale for os Green Cities-kommuner, der ønsker at blive CO2-neutrale. Det er bestemt heller ikke en dårlig forretning for de deltagende virksomheder.
Carbon 20-projektets energirådgivere finder oftest CO2-besparelser på mellem 10-35 procent i den enkelte virksomhed. Og her taler vi kun ved at gennemføre energispareforslag, der tjener sig hjem på under tre år. Der er altså masser af energibesparelser, der venter på at blive realiseret i bygningerne.
Hos de Carbon 20-virksomheder, der bor til leje, kan målet om en CO2-reduktion på 20 procent dog vise sig at blive svær at nå.
Spareforslag, der går på energiforbedringer af for eksempel varmeforsyning, ventilation, ydervægge og vinduer, kræver nemlig en investering fra udlejers side.
Vores foreløbige erfaringer viser imidlertid, at udlejere ikke ser et perspektiv i at investere i energibesparelser, som det på kort sigt primært er lejer, der får glæde af i form af en billigere energiregning.
I Green Cities er vi ærgerlige over, at denne problematik fortsat spænder ben for energibesparelser i erhvervsejendomme. Vi er dog også overraskede over, at større ejendomsselskaber ikke bruger grøn bygningsdrift som konkurrenceparameter.
Undersøger vi markedet for grønne erhvervsejendomme finder vi meget få resultater. Det er faktisk bemærkelsesværdigt i en tid, hvor interessen for effektiviseringer, klima, Facilities Management og Corporate Social Responsibility er så stor.
I dag mødes vi med klima-, energi- og bygningsminister Martin Lidegaard (R) for at drøfte, hvordan stat og kommuner ved fælles hjælp kan få sat turbo på energirenovering af private udlejningsejendomme.
Vi vil her foreslå, at energimærkningsordningen skal gælde alle typer af erhvervslejemål, nøjagtigt som vi kender det fra parcelhuse, køleskabe og personbiler. Et energimærke synliggør ikke blot energiforbruget. Det synliggør også de besparelsespotentialer, der er til stede i bygningen.
Desuden mener vi, at det skal være et lovkrav, at udlejere af erhvervsejendomme tvinges til at spare op til energiforbedringer, da dette øjensynligt ikke sker af sig selv.
Endelig foreslår vi, at indføre en grøn ejendomsværdiskat, der skal give ejere af energieffektive bygninger en skattefordel.