23948sdkhjf

PCB-frustration vokser i kommuner

Trods handlingsplan ved de ansvarlige lokale myndigheder stadig ikke, hvad de skal stille op over de udbredte fuge gifte
Kommunerne er fanget i et kæmpe PCB-dilemma.

På den ene side oplever de et stigende folkeligt pres for at få tjekket skoler og andre institutioner og få fjernet den gamle fugegift. Samtidig er der så mange usikkerhedsmomenter inden for området, at de rent objektivt burde vente på anvisninger, inden de griber til dyre og ikke tjekkede rensninger.

Børne- og kulturdirektør i Rudersdal Kommune, Henning Bach Christensen, er bekymret.

- Det er en meget ubehagelig situation, vi er i. Som en ansvarlig kommune har Rudersdal hele vejen igennem været på forkant med, at problemer med PCB selvfølgelig skal fjernes hurtigst muligt. Og det har vi brugt mange penge på. Men det er samtidig ikke til at vide om det, vi har gjort, og gør er rigtig, siger han.

Mange retninger

Kommuner mangler både retningslinjer om hvornår og hvordan, de skal agere, og de oplysninger, der cirkulerer, går i mange retninger.

- Bare med hensyn til at måle mængden af PCB inde i lokaler, er der vidt forskellige holdninger. Hvor lang tid skal det måles over, og hvornår? Eksempelvis er en mulig PCB-koncentrationen i et skolelokale højere en mandag morgen efter, det har været lukket i weekenden, end den er på en normal hverdag samme sted. Så der kan komme vidt forskellige måleresultater. Her savner vi retningslinjer, siger Henning Bach Christensen.

Han kender den nationale PCB-handling plan, som den forrige regering var på banen med, og han er klar over, at der blandt andet er nedsat en forsker-gruppe under SBi (Statens Byggeforskningsinstitut), der skal komme med nogle retningsliner efter endt forskning.

Men han mangler information nu.

- PCB er et meget aktuelt problem, som kommunerne er ansvarlige for at løse. Og vi oplever en række institutionsbestyrelser, der presser på. Vi er nødt til at reagere nu Men det er meget svært at handle, da der ikke er nogen eksakt viden at læne sig opad, siger Henning Bach Christensen.

Dyr PCB-renovering

Rudersdal er en af de kommuner, der har været mest på forkant i kampen mod PCB, og kommunen renoverede blandt andet dagsinstitutionen, Børnehuset Frederik Clausens Vænge, allerede for over to år siden – pris over 2,5 mio. kroner.

Her blev PCB-holdige vinduesfuger og et stykke af væggene fjernet af mænd i beskyttelsesdragter.

Den operation var dyr, mener Henning Bach Christensen, når han ser tilbage.

- I bagklogskabens lys ville vi have gjort det anderledes. Vi har ikke fortrudt, at vi har handlet. PCB er et farligt stof. Men det er da ærgerligt, at det måske ikke har været den mest optimale måde, når vi ser tilbage, siger han.

Men Rudersdal er ikke de eneste, der har kastet spildte penge efter PCB-renovering.

Farum Midtpunkt er et skræmmende eksempel på, at manglende viden giver store problemer og kan betyde forkerte og dyre beslutninger.

Farum har nu omsider valgt en metode. Men det er ikke en mirakelkur – der er ingen sikkerhed for succes.

Så kommunerne venter stadig på løsninger. Og de kommer måske.

Daværende Erhvervs- og Byggestyrelsen har sat et forskningsprojekt i gang, som vil betyde, at der i 2013 kommer anvisninger med redskaber til, hvad man skal stille op med PCB-forurenede bygninger.

Der er Erhvervs- og Byggestyrelsen og Statens Byggeforskningsinstitut (SBi) i samarbejde med Realdania, der står bag projektet.

Anvisninger i 2013

Forskningsleder og tovholder er professor på SBi, Lars Gunnarsen, og han har tidligere slået fast over for Licitationen, at det er realistisk, at der i 2013 ligger nogle anvisninger klar til brug.

Henning Bach Christensen fra Rudersdal Kommune håber, at det kan hjælpe dem.

Indtil da må de navigere så godt, de nu kan, uden kort.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109