Nu står blodtrykket også i det grønne felt
Anlægsgartnerfirmaet Nygaard budt velkommen til Randers med nye John Deere-maskiner og service-grej til at måle blodtrykket
Men firmaet har aldrig tidligere prøvet at blive modtaget i en ny by med måling af blodtrykket.
Da Nygaard rykkede ind i Randers, rykkede Ole Mathisen MaskinCenter i Hornslet frem med to nye John Deere-klippere til de opgaver, der har bragt Nygaard til den kronjyske hovedstad.
Med i servicepakken til den nye John Deere WAM Wide Area Mower og Zero Turn-maskinen John Deere 997 var et måleinstrument, der ikke lige lignede standarden til hverken olie- eller lufttryk.
- Det var en blodtryksmåler. Der fulgte et pænt brev med. Og jeg undrede mig ærlig talt ikke særlig meget. For jeg véd, hvad Ole Mathiesen selv har været igennem. Og vi har kendt ham i mange år, siger Martin Bertelsen, der er daglig leder af den nye Nygaard-afdeling i Randers.
- Jeg synes, at det er en rigtig god idé. Mellem 750.000 og 800.000 danskere har for højt blodtryk. Hver dag får 35-40 personer i Danmark en hjerneblødning eller en blodprop i hjernen. Ole Mathiesen var selv en af dem. Nu vil han så være med til at hjælpe andre til at undgå det samme. Det fortjener stor respekt. Og vores blodtryksmåler kom naturligvis i funktion straks, fortæller Martin Bertelsen.
Kunne være undgået
Det var i efteråret 2011, Ole Mathiesen mærkede et lille smæld i baghovedet. Ikke noget særligt, mente han. Hans hustru, Lotte Mathiesen, mente noget helt andet, da hun så ham. Hun trykkede resolut 112.
Ole Mathiesen havde fået en hjerneblødning, som han i dag véd, at han kunne have undgået. Og dermed også undgået sygehus og måneders genoptræning på Hammel Neurocenter.
- Jeg har stadig nogle mén. Men jeg er taknemmelig for, at det ikke gik langt værre. Mit blodtryk var 235 over 180 den dag, jeg væltede. Og jeg anede det ikke. Hvis jeg havde fået målt blodtrykket, kunne min læge have givet mig medicin til at nedsætte blodtrykket, konstaterer Ole Mathiesen.
Derfor fik John Deere-manden den tanke, at der skulle en blodtryksmåler med i service-pakken, når han leverede nye maskiner.
- En maskine skal tjekkes og serviceres for at fungere optimalt. Det skal føreren altså også, siger Ole Mathiesen.
17 parker i Randers
Nygaard besluttede at etablere afdelingen i Randers helt efter "det sædvanlige Nygaard-koncept".
- Når vi starter en ny afdeling, finder vi først kunderne. I Randers sikrede vi grundlaget med en stor entreprise for Randers Kommune. Vi vandt det offentlige udbud på at passe 17 byparker i Randers. Derfor flyttede vi simpelthen vores afdeling i Hinnerup til Randers. Her har vi nu 19 rigtig dygtige medarbejdere, hvoraf syv er fulgt med fra Randers Kommune, fortæller direktør Peter Porup hos Nygaard.
Randers-afdelingen klarer ikke alene de mange park-opgaver for Randers Kommune. Den tager sig også af jobs for mange private erhvervsvirksomheder fra centrum af Aarhus og til lige syd for Hobro, hvor Nygaards afdeling i Aalborg tager over. Nygaard er landsdækkende med afdelinger i Farum, Odense, Kolding, Vejle, Horsens, Aalborg og altså Randers, foruden hovedkvarteret i Hasselager.
- Vi satser på et miks af offentlige og private virksomheder. Og foruden pleje og vedligeholdelse af grønne områder, klarer vi også nyanlæg, vinterberedskab, fejeopgaver og ejendomsservice, fortæller direktør Peter Porup.
Store arealer
- Opgaven med 17 byparker for Randers Kommune kræver naturligvis både de rigtige folk og de rigtige maskiner. Det grej, vi havde tidligere, kunne ikke klare klipningen af de meget store arealer. Der er parker med op til 80.000 kvadratmeter græs imellem de 17, forklarer afdelingsleder Martin Bertelsen.
- John Deeres WAM har vist sig helt ideel til formålet. Den har en teoretisk kapacitet på ikke mindre end 32.000 kvm i timen. Og selv om det ikke holder i virkeligheden, fordi der jo altså skal rundes nogle træer og buske og skiftes køreretning, så batter det noget. Samtidig kan WAMen selv køre rundt til parkerne uden at skulle transporteres på en trailer. Den har faktisk selv en lille trailer og kan altså selv have grej med rundt, siger Martin Bertelsen.
Et sundhedsprogram
Blodtryksmåleren kommer dog ikke med rundt. Den er stationeret på afdelingen på Messingvej. Og den passer fortrinligt ind i filosofien hos Nygaard.
- Det er godt med nye, velkørende maskiner. Men Nygaards vigtigste ressource er altså medarbejderne. Derfor har vi i flere år også haft et sundhedsprogram. Hele firmaet er arbejdsmiljø-certificeret. Og vi stiller krav til arbejdsmiljøet hele vejen rundt. Derfor passer blodtryksmåleren fra Ole Mathiesen helt perfekt hos Nygaard, siger direktør Peter Porup.