23948sdkhjf

Tilbageslag for kamp imod social dumping

EU-kommissionen dropper indtil videre forslag om at gøre noget ved svindel i forbindelse med udstationering
Kampen imod den grænseoverskridende sociale dumping har fået et ordentligt tilbageslag.

Et forslag fra EU-kommissionen om at gøre noget effektivt ved plat og svindel i forbindelse med udstationering af arbejdskraft er indtil videre taget af dagsordenen.

Forslaget til bedre håndhævelse af udstationeringsdirektivet skulle have været præsenteret for den samlede kommission i denne uge og behandlet fredag i næste uge, når beskæftigelsesministrene i EU mødes til rådsmøde. Nu vil spørgsmålet i stedet blive udskudt til slutningen af juni. Det skriver det uafhængige netmedie European Voice. Til den tid er der kun få dage tilbage af det danske formandskab, der ellers har sat indsatsen imod social dumping højt på sin formandskabsdagsorden.

Licitationen kunne for tre uger siden fortælle, at EU-kommissionen i sit forslag blandt andet lægger op til at indføre kædeansvar for både løn og offentlig gæld og gribe ind over for postkassefirmaers brug af udstationeringsreglerne.

Kommissionen vakler

Nu er forslaget imidlertid løbet ind i stormvejr i selve kommissionen. Kommissionspræsident Barroso skal ifølge European Voice have protesteret imod forslaget, der kommer fra beskæftigelses- og socialkommissær Lászlo Andor. Dennes talskvinde oplyser, at Barroso ønsker at blive involveret i forslaget.

Sekretariatschef i BAT-kartellet Gunde Odgaard kalder den ny forsinkelse for utilstedelig.

- Det er ikke noget nyt problem, at der svindles gedigent i forbindelse med udstationering. Det har kommissionen selv erkendt for flere år siden. Det er nu femte eller sjette gang, kommissionen udsætter et forsøg på handling. Jeg ved ikke, hvad der er baggrunden for udsættelsen, men man kunne godt tro, at det er den massive kritik fra Business Europe (europæisk arbejdsgiversammenslutning, red.), som har fået dele af kommissionen til at vakle, siger Gunde Odgaard.

Han ærgrer sig over, at det ikke bliver det danske formandskab, der sidder for bordenden ved forhandlingerne om håndhævelse af udstationeringsreglerne.

- Det havde været alle tiders chance for virkelig at få gjort noget ved det misbrug, som alle erkender sker, siger han.

Også formanden for Folketingets beskæftigelsesudvalg, Lennart Damsbo-Andersen (S), ærgrer sig over, at Danmark ikke får mulighed for at sætte dagsordenen.

- Hvis det er udtryk for, at forslaget ikke er lavet færdigt, er det selvfølgelig godt, at man stopper en halv, men det er ærgerligt, fordi der er behov for at sikre, at den fri bevægelighed ikke bliver på bekostning af lønmodtagernes sociale rettigheder. Under alle omstændigheder holder vi i et enigt beskæftigelsesudvalg fokus på social dumping, siger han.

Den ærgrelse deler det britiske medlem af Europa-Parlamentet Stephen Hughes, som ifølge European Voice frygter, at Barroso sætter hele spørgsmålet i bero indtil efter det danske formandskab,
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.076