23948sdkhjf

Afhandling om digitalt byggeri

PH.D. FORSVAR: Digitalt byggeri i Danmark – til skade eller gavn for arkitekturen? Det er overskriften for det ph.d. forsvar, som arkitekt Anders Hermund aflægger i dag, torsdag februar kl. 13 i auditorium 6, på Det Kongelige Danske Kunstakademis Skoler for Arkitektur, Design og Konservering, Arkitektskolen, Danneskiold-Samsøes Allé 53, 1435 København K.

I sin ph.d.-afhandling ser Anders Hermund på mulighederne for at forene den oplevelsesmæssige og den digitale verden i arkitekturen.

Hvad betyder de statslige bygherrekrav fra 2007 om digitalisering for arkitektens arbejde med at forene detaljer og helhed? Vil digitaliseringen af byggeriet på længere sigt skubbe kriteriet om den menneskelige oplevelse ud af den arkitektoniske skabelsesproces? Det er nogle af de spørgsmål som arkitekt Anders Hermund adresserer i sin ph.d.-afhandling "Anvendt 3D-modellering og parametrisk formgivning", udarbejdet ved Kunstakademiets Arkitektskole, Center for IT og Arkitektur.

Med digitale ledelsesværktøjer og BIM– Building Information Modelling - er der opstået en ny mulighed for at kontrollere den information, som er nutidens bærende element i byggeriet, bl.a. fordi den digitale information gør det nemmere at kommunikere æstetik og konstruktion på en overskuelig måde. Men denne måde at kommunikere på indebærer også en risiko for, at det som ikke lader sig indfange i de digitale systemer bliver skåret væk. I sidste ende udfordrer det selvopfattelsen hos arkitekten, som den der evner at overskue både helhed og finesse i byggeriet.

I sin afhandling beskriver Anders Hermund brugen af BIM i en nordisk kontekst, bl.a. på baggrund af en række interviews med toneangivende tegnestuer, og peger på, hvilke muligheder der ligger i at anvende digitalt design. Han udvikler og argumenterer for en diagrammatisk metode, der evner at forene både den oplevelsesmæssige og den tekniske verden.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094