23948sdkhjf

Succes efter nedtur krævede hård økonomistyring

Da Lund Byggefirma A/S i 2011 fik Årets Fighter-pris var nettoresultatet stadig i minus. To år efter er alt i plus. Bag successen er ikke mindst hård økonomi- og risikostyring
Et lille byggefirmas op- og nedture i Tjele mellem Randers og Viborg får normalt ikke opmærksomhed fra resten af Danmark.

Undtagen, når en fighterånd udløste Årets Fighter-pris i 2011, og firmaet siden har holdt dampen oppe ikke mindst ved stram økonomi- og risikostyring.

Den var helt afgørende, fortæller Henrik Lund, som sammen med Kristine Lund driver Lund Byggefirma A/S.

For snart 45 år siden blev firmaet stiftet af Henriks far. Det gik godt. Lige til finanskrisen fra 2009 fik ordrebogen til gå fra bugnende til noget nær nul.

Halvdelen måtte fyres.

I 2011 var firmaet igen oppe på en snes medarbejdere, og firmaet fik Årets Fighter-pris blandt 246 kandidater af energiselskabet OK.

Priskomiteen omfatter i dag folk som Jysks Lars Larsen, direktør Jens Bjerg Sørensen fra Schouw & Co, Bendt Bendtsen (K) – tidligere erhvervsminister og nu medlem af Europa-Parlamentet -, Jens Klarskov - direktør i Dansk Erhverv og tidligere i Dansk Byggeri – samt Jørgen Wisborg, direktør for OK a.m.b.a.

Lund Byggefirma A/S isolerer huse med papiruld og udfører renovering inden for tømrer- og snedkeropgaver. Men selv i 2011 var nettoresultatet trods Årets Fighter-pris i minus på 485.000 kroner. I seneste regnskabsår 2013 er det hele til gengæld i plus: 473.000 i nettoresultat og 5,4 mio. i bruttofortjeneste. Egenkapitalen er fordoblet på de to år fra 1,5 til 3,1 mio. kroner.

Hvad er hemmeligheden, når det kommer til økonomistyring? Henrik Lund er ikke i tvivl.

- Sagsstyring med fokus på økonomi var det primære. Timer og materialer skulle bogføres på den enkelte sag automatisk, så det hele ikke flød sammen. It-systemerne skulle snakke sammen, så vi fik overblik. Samtidig var godkendelse af fakturaer, som skulle følge de rigtige sager, noget der førhen tog to-tre uger. Det arbejde kom til at hænge for det var manuelt, kedeligt arbejde, som kom til sidst. Det sker ikke mere, fastslår Henrik Lund.

Også risikostyringen var afgørende.

- Typisk var der førhen en 80-20 fordeling på en sag, hvor de sidste 20 procent var en risiko vi skulle arbejde mere i dybden med. Vi ser nu mere på sagerne ud fra, om vi har usikkerhed i dem. Vi vil helst gøre det vi er bedst til, siger Henrik Lund.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11