23948sdkhjf

Radontjek for børnenes skyld

DF ønsker at sikre børn i institutioner mod risiko fra farlig gas
- Vi er nødt til at sikre os, at i hvert fald vores børn ikke er udsat for sundhedsfarlig radon over de anbefalede grænseværdier. Så derfor skal det være et centralt krav til kommunerne om, at de skal tjekke deres institutioner for radon, siger Liselott Blixt, der er sundhedsordfører for Dansk Folkeparti i Folketinget.

Hun reagerer på artiklen i Licitationen i går, hvor professor på Statens Byggeforskningsinstitut (SBi), Lars Gunnarsen, undrer sig over, at radongassen får så lidt opmærksomhed, selv om SBi-undersøgelser slår fast, at gasarten er udbredt i for store mængder i mange danske bygninger.

300 dør

Hvert år er der omkring 300 personer, der mister livet af lungekræft grundet indånding af radon.

Det er flere døde end både trafikken og ildebrande er skyld i – her døde i 2011 henholdsvis 224 og 60.

SBi’s undersøgelse viser, at omkring hvert fjerde fritliggende hus i Danmark kan være farligt at bo i, da det har en koncentration af radon i indeklimaet, der overstiger den anbefalede grænseværdi i bygningsreglementet, der ligger på 100 bq/kubikmeter.

Liselott Blixt fra Dansk Folkeparti har selv fået udført et radontjek i sit eget hus, og hun mener at der burde være en pligt i kommunerne og i første omgang i forbindelse med de mindre børns ophold i offentlige bygninger. Og derfor stiller hun det nu som forslag.

- Beslutningsforslagets formål er at få regeringen til at kortlægge omfanget med eventuelle radonproblemer ved bygninger, hvor børn opholder sig. Derfor skal kortlægningen af radon i første omgang ske ved daginstitutioner for børn, det vil typisk være vuggestuer, børnehaver, legestuer og lignende institutioner, siger hun til Licitationen.

Når kortlægningen er gennemført og resultaterne kendte, mener hun, at Folketinget skal drøfte en handlingsplan for, hvordan og med hvilke initiativer, man kan nedbringe radonniveauet de steder, hvor det er påkrævet af hensyn til sundhed og indeklima.

Liselott Blixt fortæller, at et lignende forslag var fremme for et år siden fra S og SF, men det kom aldrig op i salen, hvor DF ville have stemt for.

Nu håber hun, at radontjekket bliver en realitet.

Nødt til det

- Vi er nødt til at sørge for, at vores børn befinder sig i indemiljøer, der ikke udgør en risiko for dem. Og det er jo ikke så kompliceret at tjekke, siger hun til Licitationen.

DF mener, at kortlægningen kan ske som et påbud til hver enkelt kommune med en tidsfrist på tre år.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093