23948sdkhjf

Dansk Træ finder ny inspiration i Berlin

- Selv om vi stadig piver, så tror jeg alligevel på, at vi har fået noget positivt ud af finanskrisen, siger formanden for Landsforeningen Dansk Træ
Efter at have konstateret, at 2011 var et barskt år for byggebranchen, kunne formanden for Dansk Træ i Dansk Byggeri, tømrermester Carsten Knudsen fra tømrer- og snedkerfirmaet af samme navn i Ringe i weekenden tænde et beskedent lys i mørket, da Dansk Træ afviklede sin ordinære generalforsamling i den danske ambassades auditorium i den fællesnordiske ambassade i Berlin.

- Her i starten af 2012 ser vi nogle positive tegn på vækst, men de er meget usikre. Forhåbentlig har vi set bunden og er dermed på vej mod bedre tider. Meget er forandret. Vi er alle reduceret, både i antal medarbejdere, men også hvad angår ordrebeholdningen, siger Carsten Knudsen, som samtidig konstaterer, at det aktuelle prisniveau er slået år tilbage.

- Men selv om vi stadig piver, så tror jeg alligevel på, at vi har fået noget positivt ud af finanskrisen. Vi har lært at rebe sejlene, lært at være mere kreative i løsningerne. Vi udvikler os, når krisen kradser, fastslår formanden, som har fået generalforsamlingens klapsalver til endnu en periode i spidsen af Dansk Træ.

Byggefaglige indgange

Landsforeningen Dansk Træ tæller i dag 58 af landets større og mellemstore bygge- og tømrerfirmaer, som tilsammen beskæftiger mellem 2.000 og 2.300 svende samt cirka 200 elever, og deltagerantallet blandt medlemsvirksomhederne truer med at overstige kapaciteten på generalforsamlingslokaliteterne rundt om i landet.

Det er også en del af forklaringen på, at dette års generalforsamling var henlagt til Berlin, men netop den tyske hovedstad har så mange byggefaglige indgange, at der er nok at se på, når der ikke lige skal holdes generalforsamling.

Det gælder ud over de mange nye regeringskontorer også Berlins nye hovedbanegård og virksomhedsdomiciler, der er skudt op siden genforeningen, ligesom et stort antal igangværende byggerier stadig præger den tyske hovedstad.

Flere af Dansk Træs medlemmer har da også tidligere haft opgaver i Berlin, men det var i begyndelsen af 1990’erne, hvor meget så anderledes ud, og hvor mange danske firmaer betalte dyre lærepenge. Den fejltagelse bliver med garanti ikke gentaget i fremtiden.

En øm tå i Tyskland

Til gengæld udgør Berlin og de nordligste tyske delstater, Schleswig-Holstein og Mechlenburg-Vorpommern ifølge lederen af den danske handelsafdeling på Den Kgl. Danske Ambassade, Nikolaj Fredsted, et stærkt nærmarked for dansk erhvervsliv.

Genforeningen af de to Tysklande i starten af 1990’erne kostede 2.100 mia. Euro, men ifølge Nikolaj Fredsted er det fælles Tyskland stadig præget af nationale forskelle mellem øst og vest, men måske endnu mere mellem nord og syd, hvor Nordtyskland af mange betragtes som det udvidede hjemmemarked for danske virksomheder.

På Licitationens spørgsmål om, hvordan Tyskland generelt ser på det kommende Femern Belt anlæg lægger Nikolaj Fredsted ikke skjul på, at netop Femern-forbindelsen af mange tyskere opfattes som "en øm tå": - Generelt vil tyskerne hellere udvikle den indenlandske infrastruktur, og Femern-anlægget er omgærdet af generel skepsis, siger Nikolaj Fredsted og peger på, at de danske repræsentationer i de nordtyske regioner arbejder intenst på at skabe synergier på tværs af grænsen, primært på det regionale plan. For indbyggerne i de sydlige tyske forbundsstater er bestemt ikke begejstrede for tunnelforbindelsen til Danmark og flere naturfredningsinteresser modarbejder også fortsat processen i Tyskland.

@FAKTA-LILLE-MED-INDL:VALG: Ud over genvalg af formand Carsten Knudsen er Jens Hjort, bgb a/s og Niels Kristensen, Deko, genvalgt. Udtrådt er Niels Henrik Rasmussen fra Intern A/S, som afløses af suppleant Jørn Pilegaard fra Ason. Ny suppleant er Lars Christensen fra Hans Jørgensen & Søn A/S. Erik Nimb fra Botica er genvalgt som kritisk revisor i Landsforeningen Dansk Træ.

@FAKTA-LILLE-MED-INDL:POTENTIALE: Lederen af handelsafdelingen på Den Kgl. Danske Ambassade i Berlin, Nikolaj Fredsted, gør opmærksom på, at Tyskland har besluttet at udfase A-kraft i 2022, hvilket åbner et stort marked for danske virksomheders aktiviteter inden for energi- og forsyningssektoren.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.129