23948sdkhjf

Gravearbejde på må og få truer træerne

Uregulerede forhold i forbindelse med gravearbejde i byerne truer byens træer, mener Dansk Træplejeforening
En af de største trusler for gade- og vejtræer har gennem de seneste to årtier været gravearbejder i forbindelse med udbygningen af ledningsnettet. Luftledninger, telefon- og fiberkabler graves ned i et stadigt stigende tempo.

Det fastslår Dansk Træplejeforening, der netop har haft sit 25 års jubilæum, i vort søsterblad, Mester Tidende.

Foreningen fremhæver, at dertil kommer udbygning af naturgas- og fjernvarmenettet. Træernes rødder bliver gravet over, og den gode jord bliver udskiftet med grus i stort omfang. Skader på rødderne kan føre til, at veddestruerende svampe kan ødelægge træets stabilitet på få år, så det kan vælte selv i stille vejr.

Alvorlige ulykker

På baggrund af nogle alvorlige ulykker inden for de senere år er der kommet en retspraksis som betyder at træejere kan blive gjort erstatningspligtige såfremt de ikke fører jævnligt dokumenteret tilsyn med træer i det offentlige rum. Erstatningsansvaret skærpes yderligere når det gælder offentlige forvaltninger, hvor der er ansat fagfolk med indsigt i træer.

- Desværre er gartnerafdelingen ofte uvidende om forestående gravearbejde i træernes rodzone selv om ledningsejere som Dong, TDC og Nesa m.fl. skal søge om gravetilladelse i kommunerne, påpeger Dansk træplejeforening.

Mangler tilsyn

Manglende tilsyn med gravearbejderne gør ikke situationen bedre. De mange nedgravede ledninger, hvoraf nogle ikke længere er i brug, dækker ofte hele arealet under fortovene. Findes der ikke en løsning på den uholdbare situation, vil vejtræerne fremover skulle vokse i store krukker placeret på belægningerne med de ulemper det så medfører.

- En løsning kunne være, at kommunerne forsynede undergrunden med tomme rør som ledningsejerne derefter kunne leje til deres kabler. Det ville begrænse opgravninger og give træerne bedre mulighed for at klare sig. Træer med rimelige vækstforhold vil nemmere kunne overleve nye bakterier, virus og skadedyr der dukker op med mellemrum, muligvis som følge af klimaændringer og større international handel med planteskoleplanter, påpeger Dansk Træplejeforening.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093