23948sdkhjf

Dreng på kanten - Ung i fællesskabet

Tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen har med sin nyetablerede "Løkkefond" sat fokus på de store problemer især mange drenge har med at klare sig både i folkeskolen, og når de skal tage en ungdomsuddannelse.

Det er især drengene, som er blevet den store tabergruppe, og alt for mange får stillet diagnosen "ADHD" med dertil hørende medicinering, som om der pludselig er opstået en helt ny sygdom, der især rammer drengebørn.

Men har de ikke altid eksisteret disse "uregerlige" drenge? Og hvad gjorde man tidligere ved dem? Der er ingen tvivl om, at mange af disse drenge "i gamle dage", inden det heldigvis blev forbudt, stod forrest i køen, når der skulle deles øretæver ud i skolegården og klasselokalerne. Men de havde på den anden side også behov for, at der var en stærk lærer, der havde mod og kræfter til at stille krav og gennemføre disse. Ikke ved at slå, men måske ved at udfolde en vis fysisk magtudøvelse (fastholdelse eller lignende), der øgede den naturlige respekt.

Det var også mange af disse drenge, der i en tidlig alder som arbejdsdrenge kom ud på byggepladserne med senere følgende mesterlære som resultat.

Det kan godt være, at de ikke var så bogligt stærke, men de havde kræfter og kunne tage fat, og det var der behov for. Og kunne de ikke opføre sig ordentligt, var der nok et par svende, der skulle få den del rettet op.

Disse drenge bliver i dag diagnosticeret og medicineret. De har hele livet - først i vuggestuen, så i børnehaven og senere i folkeskolen - været omgivet af velmenende pædagoger, ofte kvindelige, der måske ikke har helt samme forståelse for drengenes behov for at bruge kræfterne, udfordre sig selv med noget så "farligt" som at klatre i træer, spille fodbold og måske ligefrem "pisse deres territorium af" med en lille slåskamp, som drengene selv har. Dermed har man også frataget det i drenge indbyggede risikogén, det gén der gør, at de tør satse og kaste sig ud i eventyr. Det gén der skaber iværksættere.

Derfor er "Løkkefondens" kommende arbejde værd at støtte og ikke mindst lære af. De drenge, der i Løkkeprojektet både omgives af dygtige lærere, der skal forsøge at samle op på de faglige problemer, og af tidligere jægersoldater, får en ny chance for at udvikle deres naturlige evner.

Det er vigtigt, at der i virksomhederne er ledere, der er parate til at overtage, hvor Løkkefonden slipper. Ledere der forstår, at det danske samfund har brug for en udvikling, der "gør drenge til mænd og mænd til drenge", eller som Løkkefondens budskab lyder:

- Fra dreng på kanten til ung i fællesskabet…
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109