Ledige fra industrien gøres klar til byggejob
Tværkommunalt samarbejde skal skaffe nogle af industriens ledige job i bygge- og anlægsbranchen
Derfor er det oplagt at give interesserede ledige industriarbejdere forudsætninger for at bestride et job i byggebranchen. Således lyder en af anbefalingerne fra det ekspertudvalg, som for regeringen har set på udfordringerne i forbindelse med de kommende års massive investeringer i ny infrastruktur.
Tre 3F-afdelinger og tre kommunale jobcentre i Himmerland har taget handsken op og har sammen med AMU Nordjylland skruet en kort betonuddannelse sammen.
- Vi ved jo, at byggebranchen især mander op omkring påske, så vores mål og forhåbning er, at der vil være job til deltagerne, når kurset er færdig til påske, siger en af initiativtagerne, afdelingsformand John Hansen fra 3F Mariagerfjord.
Skal køre efter arbejdet
Uddannelsen består af 50 kursusdage på AMU-centret og 23 dage i praktik i områdets bygge- og anlægsvirksomheder. Undervejs vil kursisterne stifte kendskab med blandt andet nødvendige discipler som nivellering, faglig regning, armering, forskalling, udstøbning og arbejdsmiljø.
Der er plads til 18 deltagere på holdet, som begyndte kursusforløbet i denne uge.
- Enkelte af deltagerne har haft en ganske kortvarig berøring med byggebranchen, men ellers er deltagerne primært ledige, der har haft job i industrien. En række af egnens industriforetagender er lukket, og vi har prøvet at spore nogle af de ledige industriarbejdere ind på en fremtid i byggeriet. Vi ser på, hvor der er jobåbninger, og det er der i byggeriet i de kommende år. De store projekter ligger ganske vist ikke lige i vores område, men enten nord eller syd for os, men deltagerne er på det rene med, at et vilkår i byggebranchen er, at man vil flytte sig derhen hvor arbejdet er, siger John Hansen.
Han oplyser, at 3F Mariagerfjord tidligere - og altså inden anbefalingerne fra regeringens ekspertudvalg - med succes har gennemført lignende forløb i AMU-regi med uddannelse på kloakområdet.
God investering
John Hansen har store forhåbninger om, at kurset vil give de 18 deltagere arbejde i bygge- og anlægsbranchen.
- Praktikforløbet ligger sidst i kursusplanen, og jeg håber, at mange af praktikforholdene kan veksles til fast ansættelse i forbindelse med virksomhedernes almindelige opmanding, siger han.
Optimismen deles af Palle Nørgaard fra Jobcenter Mariagerfjord.
- Byggeriet er i vækst, så det er en helt rigtig investering i mennesker, der skal omskoles til arbejde inden for områder med jobmuligheder. Det er god tænkning. Om føje år er der ikke noget, der hedder ufaglært arbejdskraft, siger han.
Hele kurset koster godt 600.000 kroner, hvoraf omkring to tredjedele kommer fra en særlig regional pulje til netop sådanne initiativer. Resten betaler jobcentrene.
De deltagende modtager under uddannelsen deres dagpenge eller i enkelte tilfælde kontanthjælp.
Betonuddannelsen foregår i samarbejde med Dansk Byggeri, som er med til at sikre, at der er de nødvendige praktikpladser.