23948sdkhjf

Foreninger opfordrer til bedre byggeri til demente

Både Arkitektforeningen og Bygherreforeningen vil hjælpe Ældre Sagen med at løfte opgaven om at udbrede viden om bedre plejeboliger
Arkitekter og bygherrer bakker op om Ældre Sagens budskab om, at der skal mere fokus på indretning af plejeboliger til ældre, der lider af demens.

- Der er ikke nogen tvivl om, at man som kommune og rådgiver gør sit bedste, når man skal bygge nye plejeboliger, men det med at få rejst de meget specifikke behov, som denne gruppe af ældre har, har ikke været en selvstændig dagsorden, siger Natalie Mossin, som er formand for Arkitektforeningen og uddyber:

- Udfordringen, som Ældre Sagen peger på, med, at der er kommet så mange beboere på plejehjem med demenssygdom skal italesættes og løftes, for den måde, vi bygger og driver plejehjem på, er ikke fulgt med udviklingen.

Arkitektforeningen er i dialog med Ældre Sagen om, hvordan man sammen kan løfte dagsordenen og udbrede budskaberne. Også Bygherreforeningen har taget første skridt til at samarbejde med Ældre Sagen om at skabe opmærksomhed om området.

- Der mangler udbredelse af viden om, hvordan vi bygger boliger til demente på bedst mulig vis. Jeg tror, at særlige indsatser med formidling gør, at det kommer lidt bedre ind under huden, siger udviklingschef i Bygherreforeningen Hanne Ullum.

Fortællinger fra den virkelige verden og viden om, hvad det er, der eksempelvis gør de ældre, der lider af demens, utrygge, er ifølge Hanne Ullum vejen frem.

Bygherreforeningen har allerede fokus på netop indretning af plejeboliger gennem projektet Modelprogram, som Realdania og Energistyrelsen står bag.

I forbindelse med projektet står Bygherreforeningen for koordinerings- og formidlingsopgaver. Modelprogrammet foreslår nogle af de samme tiltag, som Ældre Sagen peger på - blandt andet at arbejde med farver og kontraster.

Indretning til de friske

I arbejdet med at skabe bedre rammer for demente, skal man ikke glemme de friske ældre.

- Der er to elementer i diskussionen. At beboere på plejehjem i dag typisk er meget svage, gør det samtidig mindre attraktivt for den friske og rørige ældre at bo dér. Derfor skal man også tænke de friske ældre med i byggeprojektet. Man kan for eksempel lave et kombineret byggeri, hvor der er forskellige faciliteter til de forskellige grupper. I modsætning til beboerne med demens, vil de friske ældre have helt andre behov for mere socialt samvær, andre aktivitetsmuligheder og flere åbne udearealer, siger Natalie Mossin.

Hun påpeger dog, at nye rammer i byggeriet ikke alene løser alle udfordringer:

- Det er ikke kun et spørgsmål om, hvad bygherrer efterspørger, og hvad arkitekter, ingeniører og entreprenører leverer. Det er også et spørgsmål om generelt at udvikle den tilgang og den praksis, vi har omkring ældreboliger, pleje og brugerinddragelse. Der skal ske udvikling på dette område også, og vi vil gerne bidrage med at udvikle den arkitektur, der skal kunne matche nye behov og praksisser.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078