23948sdkhjf

10 år der forandrede bygherrerollen

Bygherreforeningen holder i dag nytårskur og 10 års jubilæum som selvstændigt sekretariat. At undgå fejl og mangler og gøre udbudsreglerne mere smidige er afgørende spørgsmål for foreningens leder, Henrik Bang
Bygherrerollen er i hastig forandring. I en ny kompleks byggevirkelighed, hvor tendensen går i retning af mere dialog mellem branchens parter, er det vigtigt at erkende, at bygherrerollen er en profession og et erhverv.

Det mener Bygherreforeningens direktør Henrik Bang, der i dag ved foreningens nytårskur fejrer 10 års jubilæum som leder af sekretariatet, der i øvrigt også har eksisteret i 10 år.

- Vi har i de knap 15 år, som Bygherreforeningen i alt har eksisteret, forsøgt at være med- og modspiller til organisationer som FRI, Danske Ark og Dansk Byggeri, og vi har været med til at skubbe på udviklingen i branchen. Jeg mener, vi er blevet en nøglespiller, som kan stille spørgsmål ved de etablerede dogmer, siger Henrik Bang til Licitationen - Byggeriets Dagblad.

- En bygherre er jo ikke en enevældig Christian IV, men typisk grupper af medarbejdere i bygherreorganisationer. Derfor skal vi også spørge os selv, om vi skal have styrket kompetencerne, så vi kan gå aktivt ind i processerne og for eksempel bringe udbudsreglernes påvirkning ned i et fornuftigt leje:

- Udbudsreglerne tvinger lige nu de offentlige bygherrer til at gå meget formalistisk til projekterne, mens udviklingen i branchen kalder på mere dialog, tidlig inddragelse og helhedssyn, ikke mindst ud fra hensynet til energi og bæredygtighed, siger Henrik Bang.

Mange dagsordener

Igennem sine 10 år i foreningen har han søgt at skabe mere fokus på brugerne af bygningerne - at formulere kundens ønsker skarpere for aktørerne i byggebranchen.

Henrik Bang mærker i sit daglige arbejde ofte de mange forskellige interesser i branchen, fra entreprenørens praktiske tilgang - og risikovillighed, der siden 2008 har været for nedadgående - til arkitektens kunstneriske og arkitektoniske drømme, der på overfladen kan se flot ud, men som ikke altid matcher brugbarhed og mangeltjek.

- Derfor skal fremtidens bygherre være netværksintegrator mellem aktørerne, fra politikere, borgere, brugere og fagfolk, siger Henrik Bang.

Han understreger, at hvis ikke dét forarbejde er gjort - i en tid med store krav til for eksempel energibesparelser - kan der opstå kvalitetsproblemer og manglende funktionalitet, som bygherren og brugerne hænger på de næste 30 år.

En væsentlig aktør

En af samarbejdspartnerne i byggeriet hedder Christian Lerche, direktør i Danske Arkitektvirksomheder (Danske Ark).

- Jeg har stor anerkendelse for Bygherreforeningens arbejde på særligt to områder. Dels har Bygherreforeningen manifesteret sig som en væsentlig aktør med hensyn til uddannelse og kompetenceopbygning i hele byggebranchen. Mange af vores medlemmer har glæde af at deltage i Bygherreforeningens aktiviteter, dels er foreningen kompetent og aktiv i byggebranchens samarbejdsprojekter, hvor vi på tværs af interesser prøver at skabe en udvikling i fællesskab, siger Christian Lerche.

Private går nye veje

Heller ikke Christian Lerche er i tvivl om, at bygherrerollen er under forandring:

- Jeg synes der er to tendenser. De professionelle private bygherrer går nye veje og sætter spændende standarder for både kvalitet og samarbejde, som kan være med til at udvikle hele byggebranchen. De ved, hvad de vil have og sammensætter proaktivt det kompetenceteam, som de har brug for i de konkrete sager. Der bliver ikke givet ved dørene hos dem, men man ved, hvad man skal forholde sig til, siger han til Licitationen.

Angstpræget netværk

Hos den anden gruppe, de offentlige bygherrer, ser Christian Lerche plads til forbedring:

- De har det ikke let. Mange er blevet spundet ind i et angstpræget netværk af politiske, økonomiske og juridiske krav. De reagerer på udfordringerne med mere bureaukrati og nye byrdefulde krav til samarbejdspartnerne. Man har nået et niveau, som kun skaber begrænset værdi. Jeg mener ikke løsningen skal findes med lovgivning eller nye regler. Vi har brug for kompetente bygherrer, afbureaukratisering, dialog, tillid og mod. Her må Bygherreforeningen meget gerne virke for at synliggøre en bedste praksis for udbud og samarbejde, siger Christian Lerche.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.087