23948sdkhjf

Entreprenør taber til konkursbo

Entreprenør dømt til at betale halv mio. kroner til konkursbo tilbage for udført arbejde
543.740,95 kroner. Det beløb modtog Entreprenørfirmaet Gustav H. Christensen A/S den 29. september 2011 for betaling af restgæld for udført arbejde på Sundsbroerne, som ligger nær Herning.

Men nu skal entreprenørfirmaet betale stort set alle pengene tilbage til konkursboet for hovedentreprenøren. Retten i Herning har nemlig idømt Entreprenørfirmaet Gustav H. Christensen at betale 500.000 kroner tilbage til konkursboet for Brødrene A. & B. Andersen Entreprenører & Ingeniører A/S.

- Vi må acceptere, at loven er sådan skruet sammen, men det kan undre mig, at man bliver straffet, når man handler med rettidig omhu og sørger for at få sine penge. Det må være en del af at drive god forretning at få penge i kassen for det arbejde, man udfører, siger Lars Kristensen, direktør i Entreprenørfirmaet Gustav H. Christensen.

Standsede arbejdet

Da Entreprenørfirmaet Gustav H. Christensen ikke modtog rettidig betaling for to regninger med forfaldsdato 19. juli og 21. august 2011, varslede han den 23. august Brødrene Andersen standsning af arbejdet. De to regninger dækkede det arbejde, som Entreprenørfirmaet Gustav H. Christensen havde udført indtil videre.

Da virksomheden forsat ikke havde modtaget betaling, valgte den at stævne Brødrene Andersen i midten af september. Inden retsmødet i Skifteretten, meddelte Brødrene Andersen, at der var indgået aftale med banken, og at den ville stille tilstrækkelig likviditet til rådighed for genopstart af entrepriser.

Ifølge en intern mail hos Brødrene Andersen fra den 28. september havde virksomheden 6,5 mio. kroner på kontoen - et beløb, der knap nok dækkede udgiften til lønninger, skat mv. Dagen efter - den 29. september - modtog Entreprenørfirmaet Gustav H. Christensen betaling for resttilgodehavendet på 543.740,95 kroner.

Tabt over 700.000

Efter betalingen påbegyndte virksomheden arbejdet igen, og stævningen blev trukket tilbage.

Virksomheden udstedte ved opstarten to nye fakturaer på sammenlagt lidt over 230.000 kroner for det sidste arbejde, fordi Brødrene Andersen havde bedt om det til økonomistyring. Men fakturaerne blev ikke betalt, selv om arbejdet blev udført.

- Vi troede på, at virksomheden fortsat ville eksistere, når entreprisen var udført. Hvis ikke vi havde troet det, var vi aldrig gået i gang med arbejdet igen uden at have bedt om sikkerhed eller forudbetaling, siger Lars Kristensen.

Entreprenørfirmaet har med byrettens afgørelse tabt over 700.000 kroner på Brødrene Andersens konkurs, og der er ikke udsigt til betaling til de simple kreditorer.

Forværret betalingsevne

Konkursboet argumenterede under retssagen blandt andet for, at betalingen til entreprenørfirmaet forringede Brødrene Andersens betalingsevne markant, idet beløbet udgjorde 36 procent af den tilstedeværende likviditet.

Det gav Retten i Herning konkursboet ret i:

“Da betalingen af gælden til GUC (Entreprenørfirmaet Gustav H. Christensen, red.) skete på et tidspunkt, hvor der to dage før end ikke var fuld dækning til lønninger m.v. på kontoen [...] finder retten, at betalingen den 29. september 2011 af 543.740,95 kroner afgørende forringede BRAs betalingsevne yderligere.“

Retten anså ikke betalingen som ordinær, da den skete efter stævningen fra Entreprenørfirmaet Gustav H. Christensen. Desuden var retten af den opfattelse, at firmaet måtte have været bekendt med Brødrene Andersens insolvens.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.157