23948sdkhjf

Nyt udbudsdirektiv vil begrænse udelukkelse

Ifølge udbudsdirektivet må der maksimalt ske udelukkelse på tre år fra “den relevante hændelse" - og i kartelsager ligger hændelser flere år tilbage
Det er i strid med det nye udbudsdirektiv, når Københavns Kommune udelukker deltagere i det såkaldte københavnske byggekartel i tre år.

Det mener Horten Advokatpartnerskab, der på virksomhedens LinkedIn-netværk for udbuds- og konkurrenceret noterer, at det nye udbudsdirektiv fastsætter en maksimal udelukkelsesperiode på tre år fra den relevante hændelse, med mindre der ved dom er fastsat en bestemt udelukkelsesperiode.

Man noterer samtidig, at det for “konkurrencebegrænsende aftaler må antages, at de tre år fra den relevante hændelse skal beregnes fra aftalens ophør". I de konkrete sager, som indtil videre har givet anledning til fem bødevedtagelser, er tilbudsgivning sket i 2007-2009, og alle projekter, der har været offer for ulovlige prisaftaler, er forlængst afsluttet.

Det vil derfor i mange tilfælde ikke være muligt at udelukke virksomheder fra offentlige udbudsforretninger under henvisning til disse deltagelse i et kartel, hedder det Hortens LinkedIn-opdatering.

Horten Advokatpartnerskab har ikke ønsket at udtale sig konkret om Københavns Kommunes beslutning. Horten forholder sig alene til situationen med det ny direktiv, der skal implementeres i Danmark med en udbudslov, som forventes i høring inden længe og formentlig vil træde i kraft i løbet af 2015.

Enig i tolkning

I Dansk Byggeri siger direktør Peter Stenholm, at han er enig i vurderingen ud fra en tolkning af det nye udbudsdirektiv.

- Her tales der om plausible grunde til udelukkelse og opereres med et tidsperspektiv på tre år fra den relevante hændelse. Med begivenheder, der ligger tilbage i 2007-2009, mener jeg ikke, man vil kunne udelukke nogen fra udbud i dag. Men det ny direktiv er som bekendt ikke omsat til dansk lov endnu. Vi afventer i første omgang et forslag til dansk implementering, siger Peter Stenholm.

Han slår fast, at det derfor er det nuværende direktiv og den danske udbudsbekendtgørelse, der er gældende.

- Det giver mulighed for udelukkelse på grund af retskraftig dom. Jeg vil ikke udelukke, at Københavns Kommune på den baggrund kan udelukke virksomheder, der har vedtaget bøder, også selv om den konkrete hændelse ligger lidt tilbage i tiden. Der skal imidlertid altid indtænkes proportionalitet, og det kommer an på en konkret vurdering af det enkelte forhold, siger han.

Peter Stenholm oplyser, at Dansk Byggeri endnu ikke har fået henvendelser fra virksomheder, der er blevet sat på Københavns "karantæneliste".

- Hvis vi får henvendelser fra medlemmer, der stiller spørgsmålstegn ved om Københavns Kommune overholder reglerne, vil vi naturligvis undersøge sagen og give den fornødne hjælp, siger han.

Chance for self-cleaning

Københavns Ejendomme har besluttet at udelukke alle karteldeltagere fra at deltage i udbud i tre år, hvis de dømmes eller accepterer de fremsendte bødeforelæg. Indtil videre er de fem virksomheder, der har vedtaget bøder, blevet udelukket i tre år fra bødevedtagelsen. Virksomhederne er også udelukket fra arbejde som underentreprenør på Københavns Ejendommes byggerier.

Københavns Ejendomme giver imidlertid virksomheder, der er udelukket, mulighed for såkaldt self-cleaning, hvor de overbeviser Københavns Ejendomme om, at der er taget initiativer, som vil sikre, at der ikke igen vil blive tale om ulovlige prisaftaler.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109