Invester i jeres arbejdspladser
Som forsøg vil regeringen nu give medarbejdere mulighed for at indskyde løn i den virksomhed de er ansat i. Formålet er, at skaffe mere risikovillig kapital. BAT-Kartellet er bekymret over ordningen
Lovforslaget er fremsat af erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S) og lægger op til en forsøgsordning med medarbejderinvesteringsselskaber, hvori medarbejdere kan indskyde en del af deres løn, som herefter kan anvendes til modernisering eller udvikling af virksomheden.
Forslaget er et forsøg på, at mindske tabet af arbejdspladser inden for de erhverv, der oplever problemer med manglende finansiering. Ordningen med medarbejderinvesteringsselskaber skal således øge udbuddet af risikovillig kapital.
Steen Hoeck Klausen, erhvervsudviklingschef i Arbejdsgiverne Industri og Håndværk, glæder sig over, at man fra Christiansborg forsøger at finde en løsning på virksomhedernes problem med at skaffe kapital.
- Det er fint, at man leger med forskellige modeller, der kan øge adgangen til risikovillig kapital. Hvorvidt det her en den rigtige model, må vi se på. I første omgang er det en forsøgsordning, og vi vil følge erfaringerne tæt, siger han.
Op til 30.000 kroner
Ordningen fungerer sådan, at medarbejderne bidrager med en del af deres løn for at opnå ejerskab i medarbejderinvesteringsselskabet.
Indskuddet kan udgøre op til 7,5 procent af medarbejderens årlige løn, dog maksimalt 30.000 kroner årligt for den enkelte deltager.
Der skal ikke betales indkomstskat af indskudte lønmidler i medarbejderinvesteringsselskabet, men skattebetalingen udskydes, indtil resultatet af investeringen udbetales.
Sekretariatsleder i BAT-kartellet, Gunde Odgaard, frygter, at ordningen ender som en kassekredit.
- Modsat industrivirksomheder, der foretager investeringer i blivende materiel, er andelen af investeringer lav i byggevirksomheder. Derfor er jeg bange for, at det alene ender som en kassekredit. Det er især problematisk i forhold til de udenlandske arbejdstagere, der ikke vil være i en position til at sige nej, siger han.
Sig fra
Et medarbejderinvesteringsselskab skal registreres i Erhvervsstyrelsen, som sikrer, at medarbejderinvesteringsselskabet opfylder bestemmelserne i loven.
Hvis virksomheden er omfattet af en overenskomst skal stiftelsen af medarbejderinvesteringsselskabet godkendes af lønmodtagerorganisationen, og medarbejderne skal efterfølgende stemme for oprettelse af medarbejderinvesteringsselskabet.
Gunde Odgaard glæder sig over involveringen af de faglige organisationer, men råder alligevel medarbejdere i byggebranchen til at sige fra.
- Når de her virksomheder ikke har kunnet låne i banken, i kreditforeningerne eller har kunnet oprette medarbejderobligationer - er det så en god idé et oprette et medarbejderinvesteringsselskab? Det mener jeg ikke. Det er helt urimeligt, at virksomhedernes problemer med at skaffe kapital skal lægges over på lønmodtagerne. Jeg har stor forståelse for, hvis nogle gerne vil være med til at redde deres arbejdsplads, men det her setup er ikke det bedst egnede. Det her er ikke noget hokus-pokus, der kan redde det hele, siger han.
Lovforslaget skal i næste uge til afstemning i Folketinget. Ordningen skal efter tre år evalueres.