Indsats kan fjerne praktikpladskø
Køen til en læreplads i byggeriet vokser - hos Arkil er det derimod antallet af lærlinge der vokser
Men hvis alle virksomheder følger Arkils eksempel, ville praktikpladskøen være væk. Hos Arkil er målet, at hver tiende medarbejder er en lærling.
- Og det mål har vi nu nået. Vi har siden 2009 mere end fordoblet antallet af lærlinge og samtidig sikret, at stort set alle gennemfører uddannelsen, siger Helle Juhl, uddannelseskoordinator i Arkil.
Udviklingen er udtryk for en bevidst indsats formuleret i en lærlingepolitik fra 2009, hvor uddannelsen af lærlinge inden for struktør- og brolæggerfagene blev lagt i faste rammer. Målet var at uddanne flere og bedre. Begge dele er lykkedes.
I øjeblikket har Arkil 63 lærlinge, heraf 50 struktør- eller brolæggerlærlinge i anlægsdivisionen. De resterende 13 unge er i lære som maskinfører, asfaltør, chauffør, entreprenørmekaniker og på kontor.
- Omkring hver tiende medarbejder i de afdelinger, der uddanner lærlinge, er nu en lærling. Det kan være, at vi skal hæve overliggeren lidt, så det bliver endnu flere. I første omgang gennemfører vi en evaluering blandt samtlige lærlinge for at få klarhed over, hvad de synes om forhold som skoleophold og mentorordning. Så må vi se, om vi skal have flere lærlinge eller der eventuelt er behov for mindre justeringer i måden vi gør det på i øjeblikket, siger Helle Juhl.
Lærlinge får mentor
Arkil ansætter normalt sine lærlinge på prøve i tre måneder inden der indgås en kontrakt, og lærlingene tildeles en mentor i afdelingen, som har til opgave at støtte lærlingene både fagligt og socialt.
- Læring, trivsel og en god dialog på pladsen hænger sammen. Siden 2009 har vi reduceret frafaldet i indgåede uddannelsesaftaler med 400 procent. Frafald kan ikke helt undgås, men afstemning af forventninger og dialog med skolerne om den enkelte lærling er med til at sikre, at flest mulige gennemfører uddannelsen, siger Helle Juhl.
Praktikpladskøen inden for byggeriet fortsætter dog med at vokse.
I november, som den nyeste statistik omhandler, var som nævnt godt 2.700 unge uden læreplads i et af byggefagene, herunder også elektrikeruddannelsen. Heraf har knap 1.700 valgt at fortsætte deres uddannelse i skolepraktik.
Køen vokser som følge af, at der bliver indgået færre uddannelsesaftaler end tidligere. I de 11 første måneder i 2013 er der indgået 4.973 nye uddannelsesaftaler. Det er 11 procent færre end på samme tidspunkt i 2012.
Der er tilbagegang for alle fag på nær struktør- og snedkeruddannelserne, der har stort set uændret antal aftaler. Største tilbagegang er der for vvs-uddannelser, hvor der er indgået 22 procent færre aftaler i forhold til året før.