23948sdkhjf

Jobfremgang i byggeriet udebliver

Forventningerne til beskæftigelsen i byggeriet i år nedjusteres
Trods kickstart, Boligjobordning, store udbetalinger af efterlønsopsparing og rekordlave renter er der ingen forventning om, at aktiviteten og beskæftigelsen i byggeriet vil stige de kommende et til halvandet år. Faktisk nedjusteres forventningerne til resten af 2012.

Meldingerne kommer i kølvandet på, at Danmarks Statistik onsdag offentliggjorde sin såkaldte arbejdskraftundersøgelse, der er den første statistik for beskæftigelse, der dækker hele andet kvartal 2012. Her noteres det, at den sæsonkorrigerede beskæftigelse faldt med 13.000 personer i forhold til kvartalet før, samtidig med at arbejdsløsheden er steget til nu otte procent. Situationen afspejler et svagt vækstbillede, hvor både virksomheder og private forbrugere er tilbageholdne med at bruge penge.

- Vi havde forventet en lille fremgang i beskæftigelsen i 2012 i forhold til sidste år, men med beskæftigelsestallene for første halvår og situationen i øvrigt, må vi nedjustere forventningerne til 2012 under ét, siger Finn Bo Frandsen, seniorøkonom i Dansk Byggeri.

Stabilt niveau

I den seneste konjunkturanalyse fra februar forudså Dansk Byggeri en samlet beskæftigelse i bygge- og anlægsvirksomheder i 2012 på 149.000 personer eller cirka 3.000 flere end sidste år - og så i øvrigt igen cirka 146.000 beskæftigede personer i 2013.

Nu lyder vurderingen, at både 2012 og 2013 bliver på niveau som 2011.

- Vi oplever lavvækst i øjeblikket. Det går godt med betalingsbalancen. Det er den indenlandske aktivitet, der er for pauver. Der er tusindvis kvadratmeter erhvervslokaler til salg eller leje, og der er flere private huse til salg end der er købere til, så der er ingen tilskyndelse til at bygge nye erhvervsejendomme, ligesom det private boligbyggeri nærmest er ikke eksisterende. Det er kun anlægsområdet, der oplever en svagt stigende aktivitet, siger Finn Bo Frandsen om de ændrede forventninger.

Han mener, at regeringens kickstart alt andet lige er positiv for bygge- og anlægsbranchen.

- Det opvejes desværre så af nedgangen i nybyggeriet, men de nærmeste udsigter havde været værre uden kickstarten, siger Finn Bo Frandsen.

Pungen bliver i lommen

Sekretariatschef i BAT-kartellet Gunde Odgaard vurderer også, at nogenlunde uændret beskæftigelse over det nærmeste år er det bedst mulige scenarie.

- Der er modsatrettede tendenser med gang i den almene boligsektor og udsigt til store offentlige og halvoffentlige projekter, men erhvervslivet og almindelige mennesker holder igen, og det er ikke mindst aktiviteten med renovering og vedligeholdelse, der er rigtig meget beskæftigelse i, siger han.

Gunde Odgaard kan godt forstå, at private boligejere holder igen.

- Alle kan jo se og høre, at der er krise omkring os, og når landene omkring os er i krise smitter det af på os i en lille åben økonomi. Mange mennesker er bekymret for at blive ledige og holder på pengene, og der er intet, som tyder på at det bliver anderledes lige med det samme. Det har aldrig været billigere at låne til finansiering af boligkøb, men flyttekæden med deraf følgende investeringer i boligerne er gået i stå.

Gunde Odgaard forventer, at man i løbet af efteråret begynder at se effekten af regeringens kickstart.

- Det giver ikke noget beskæftigelsesboom men det er med til at holde hånden under branchen, og der er heller intet som tyder på, at 2013 bliver bedre, siger han.

Usikkerhed vokset

At det danske arbejdsmarked ikke har det nemt i øjeblikket bekræftes af arbejdsmarkedsindikatorerne fra sidste måned, hvor beskæftigelsesindikatoren for både bygge og anlæg og industri var negative.

- Stemningen i dansk økonomi har været vigende de seneste måneder, hvilket er tegn på, at den økonomiske usikkerhed er vokset, noterer Frederik I. Petersen fra AE-rådet i en aktuel analyse.

- Både de mange efterlønspenge, der er havnet på bankbogen, det enorme overskud på betalingsbalancens løbende poster og den meget svage offentlige efterspørgsel frem til og med første kvartal 2012 vidner om et betydeligt vækstpotentiale i dansk økonomi. Med det potentielt svagere vækstbillede er det vigtigt, at der kommer gang i de offentlige investeringer, ligesom væksten i det offentlige forbrug skal op i et helt andet gear for at nærme sig det, der ligger i budgetterne, hedder det i analysen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094